{ "title": "Biberde Kalsiyum Eksikliği", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/biberde-kalsiyum-eksikligi-671.jpg", "date": "20.01.2024 01:05:51", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Biberde kalsiyum eksikliği, kalsiyum yeryüzünde en fazla bulunan beş kimyasal elementten biridir. En fazla kalsiyum karbonat halinde bulunmaktadır. Bitkiler ihtiyaç duyduğu kalsiyumu topraktan alır. Bitkilerin kökleri çıkarmış oldukları enzimler ile sert taşlardan kalsiyum sağlar. Kalsiyum diğer elementlerin ve minerallerin bitki içinde dolaşımını sağlar. Kalsiyumun bitkinin hücre duvarları üzerinde koruyucu etkisi bulunmaktadır. Kalsiyum olmaz ise hücreler korunamaz, dağılır ve çürümeler başlar ve bitki ölüm sürecine girer. Bir bitkinin var olabilmesi için karbona daha sonra da potasyum ve kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum toprak ve su aracılığı ile bitkiye geçer.

Biberde kalsiyum eksikliğinin belirtileri nelerdir?

Biberde yeterli derecede kalsiyum olmaz ise biberin yapraklarında şekil bozukluğu, hareket kabiliyeti azlığı, gelişmeyen küçük sebzeler, yeni gelişmekte olan yaprakların kıvrık olmaları, açılamamaları ve gelişmenin tam olmaması görülür. Ayrıca yeni çıkan filizlerin, çiçek tomurcuklarının kararıp çürümesi gibi durumlar gözlemlenir. Ayrıca biberde kalsiyum eksikliği sonucu yaprak uçlarının kuruduğu ve kahverengi bir renk aldığı da görülür ve yine yapraklarda küçük benekler şeklinde bozulmalar göze çarpar. Biber bitkisinde ve diğer bitkilerde kalsiyum eksikliğini anlamak zordur. Yani bitkinin bozulmasındaki sebep kalsiyum eksikliğindenmi yoksa diğer minerallerin eksikliğin denmi kaynaklanıyor anlaşılması güç ve karmaşıktır. Bundan dolayı biber fideleri ekilmeden önce topraktaki tüm eksiklikler titizlikle tamamlanmalıdır.

Biberin yeterli derecede kalsiyumdan faydalanamamasının sebepleri nelerdir?

En önemli sebep toprağın pH derecesi ve sıcaklığıdır. Biberin dikili olduğu tarım alanı esinti almıyor ise bu durumda kalsiyum eksikliğinin başlıca nedenlerindendir. Çünkü esintinin olmayışı bitkinin hareket kabiliyetini ve aktivitesini azaltır. Zaten topraktaki kalsiyum miktarı da yeterli değilse kalsiyum eksikliği bitkide bozulmalar şeklinde kendini gösterir. Bitkideki bu bozukluklar ilk olarak taze yaprakların ucunda ve kenarlarında başlar.

Biberin yeterli oranda kalsiyumdan faydalanamama sebeplerinden bir diğeri de bitki besinlerindeki asit miktarıdır. Topraktaki asit seviyesi arttığı için kökler kalsiyumdan faydalanamaz. Bitki besini verilmiş olan bitkiler kireçsiz sular ile değil dinlendirilmiş haldeki musluk suyu ile sulanmalıdır. Musluk suyunuzun da kireçsiz olduğunu biliyorsanız, bitki besini içeren su verdikten birkaç gün sonra bol sade su vermeniz gerekir ki toprak yıkanabilsin.

Biberde kalsiyum eksikliği olduğunda, kararma, çürüme ve dökülme meydana gelir. Yeni dikilmiş olan biber fideleri önce tutar, sonra ise kök ve filiz kısımlarında yoğun bir şekilde çürümeler başlar. Bazen kökler çürümese bile bitki sanki uzun süredir susuz kalmışçasına pörsümeler göze çarpar. Eğer biberi ekmiş olduğunuz toprak çok fazla asitli ise ve kalsiyum eksiliği sorunları gözlemliyor iseniz tarım kireci kullanabilirsiniz. Bir metre karelik alana aşağı yukarı 2 avuç dolusu miktar yeterli gelmektedir. Kökler kalsiyumu direk emerek alırlar. Kalsiyum yağmur ve suda erimez dayanıklıdır.
" } ] }