{ "title": "Doğal Kalsiyum", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/dogal-kalsiyum-8533.jpg", "date": "20.01.2024 00:58:32", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Doğal kalsiyum, insan vücudunun %99'unu kapsayan kemik sağlığı için, en önemli minerallerin başında gelir. Çocukluktan itibaren sağlam bir iskelet yapısı için kalsiyum içeren yiyecekler tüketilmesi gerekir. Ayrıca yetişkin insanların yaşa bağlı kemik hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. İnsanlar yaşlandıkça bir rahatsızlığı olmasa bile doğal olarak kemikler deforme olur ve zayıflar. Eğer vücutta kalsiyum eksikliği var ise bu süreç daha hızlı işler. Kalsiyumun görevi sadece kemikleri korumak değildir. Aynı zamanda vücuda enerji sağlar. Kalp sağlığı için vücutta yeterli seviyede kalsiyum olması gerekir. Kalsiyum kan sağlığının korunması, sinir sisteminin düzenli bir şekilde çalışması, kemik büyümesi ve sağlığı gibi birçok temel sağlık aktiviteleri kalsiyumun bünyede yeterli miktarda olmasına bağlıdır.

Doğal kalsiyum nasıl yapılır?

5 adet yıkanmış çiğ yumurta kabuğu rondodan çekilerek ufalanır. 10 adet limonun suyu çıkarılarak, cam bir kavanoza konur. Ufalanmış yumurta kabukları limonun üzerine ilave edilir. Kavanozun ağzı sargı bezi ile kapatılır. Serin bir ortamda ara sıra karıştırılarak 7 gün boyunca bekletilir. Bekleme süresi bittikten sonra bu karışım başka bir cam kavanoza süzülür. Buzdolabında muhafaza edilir. Günde bir yemek kaşığı tüketilebilir. Bu doğal kalsiyum tarifi, bozulabilme ihtimaline karşı 1 haftadan fazla bekletilmemelidir. Taze olarak hazırlanmalıdır. Aynı zamanda bu karışımı salata ve çorbalara ekleyerek de tüketilebilir. Çocuklarda dahil her yaş grubu insan tüketebilir.

Doğal kalsiyum tarifinin yanında birçok besinin içeriğinde de kalsiyum bulunmaktadır. Bunlar; yeşil fasulye, badem, brokoli, bamya, soya ürünleri, balık konservesi, yumurta, tavuk, makarna, pirinç, patates, elma, muz, üzüm, havuç, domates, mercimek, kuru yemişler, kayısı, deniz ürünlerinde kalsiyum bulunmaktadır.

Vücutta kalsiyum eksikliği bazı rahatsızlıklara sebep olur. Kalsiyum eksikliğini belirlemek oldukça kolaydır. Bu belirtiler; kalp çarpıntıları ve kalbin düzensiz çalışması, dişlerin çabuk çürümesi, hipertansiyon, uykusuzluk, bacaklarda eğiklik, osteoporoz, kan basıncının yükselmesi, kaslarda ani kramplar ve ağrı, adet öncesi şiddetli kramplar kalsiyum eksikliğinin belirtileridir.

Diğer mineral ve vitaminler gibi sağlıklı yaşamın yapı taşı olan kalsiyum minerali düzenli olarak alınmalıdır. Bu şekilde vücudumuzu olası ciddi hastalıklardan korumuş oluruz. Fakat kalsiyum fazlalığı bünyeye zarar vermektedir. Bu sebepten dolayı kalsiyum ihtiyacını karşılamak için aşırıya gidilmemelidir.
" } ] }