{ "title": "Gebelikte Kalsiyum", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/gebelikte-kalsiyum.jpg", "date": "20.01.2024 17:39:31", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Gebelikte kalsiyum, birçok kişinin bildiği gibi kalsiyum kemik ve dişlerin yapısının oluşumunda, zarar görmüş olduğu durumlarda iyileşmeye yardımcı olacak temel bir gereksinim maddesi olmaktadır. Gebelik döneminde kemik erimesi azaltılmasında oldukça faydalı olur. Bu temel mineral aynı zamanda, kan basıncının düzenlenmesine fayda sağlar, kan pıhtılaşmasının önlenmesine fayda sağlar, kas büyümesinin engellenmesine fayda sağlar, sinir ataklarının önlenmesine fayda sağlar, kanserin önlenmesinde ve enerji üretiminde etkili olmaktadır. Kalsiyum minerali vücutta bulunan yağın birbirinden ayrılmasına yardımcı olur ve erken kalp hastalıkları riskini azalmaktadır. Gebelikte kalsiyum, magnezyum mineraliyle beraber kullanıldığında birbirini tamamlayıp iyi bir ikili oluşturmaktadır. Örnek verecek olursak kalsiyum kasları gererken magnezyum gevşetmektedir. Kalsiyum minerali vücudumuzdaki kemikleri ve dişlerimizi oluşturan, onları güçlü, sağlıklı tutan gerekli bir maddedir. Vücudumuzda bulunan kalsiyum maddesinin %99'u kemiklerimiz ve dişlerimizde yer alırken geri kalan %1'lik oran da kan pıhtılaşmasını sağlar, eklemlerin yapılanmasına yardımcı olur, kalp atışlarını düzenler ve sinir sisteminin onarılmasına etki sağlayan yumuşak dokularda ve kanda bulunur.

Gebelikte kalsiyum, gebelik süresince üç ayda olmak üzere anneden yaklaşık 25 gram ile 30 gram kalsiyum ihtiyacı oluşur. Bu kalsiyum maddesinin çoğu kemik ve kıkırdakların oluşumunda kullanılmaktadır fakat bir kısmı da kan damarlarının kasılıp genişlemesinde, sinirlerin birbirine sinyal göndermesinde, kasların kasılmasında ve iç salgı bezlerinin hormon salgılamasında yardımcı olan maddeler olmaktadır. Öte yandan kalsiyum maddesinin çoğu anne tarafından bedelsiz verilmektedir. Kadının bedeni bu süre içerisinde kalsiyumu emme ve kalsiyumu kullanma hususunda şaşırtıcı olarak etkin olmaktadır ve bebek için kalsiyum fazlası oluşturmaktadır. Aslında beslenmeye fazladan kalsiyum ilave etmek fetusun kullanabileceği miktara çok az ilave yapmaktadır. Fakat yine de beslenmede yeterli olarak kalsiyum alınması, yani bu oran günde 1000 miligram kendi sağlığınız açısından önemli olmaktadır. Çünkü yeterince kalsiyum maddesi vücuda alınmasa sağlık açısından bebeğin ihtiyaç olan kalsiyum maddesin kemiklerden ve dişlerden alır ve bu da sağlığın bozulmasına neden olacaktır.

Yapılan araştırmalar da gebelikte kalsiyum preeklampsi riskini özellikle de risk taşıyan bayanlarda bu riski önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olduğu ileri sürülmektedir. Preeklampsi ödem yüksek kan basıncı ve ürede protein olarak görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Eğer günde üç bardak kadar süt, peynir veya yoğurtla bol miktarda süt ve süt ürünleri tüketirseniz kalsiyum desteğinin fazlası gerekmez, fakat bu besinlerden tüketmiyorsanız eğer kalsiyum destekleri fayda sağlayacaktır. Kemiklerinde hala gelişme olan ergenlik dönemindeki ve genç yaşta olan anneler daha fazla kalsiyum maddesi almaları gerekir. Aksi taktirde kendi gelişimlerini de riske atarlar. Kalsiyum ihtiyacı hamileliğin üçüncü ayında en yüksek seviyede olmaktadır fakat kalsiyum miktarını bütün hamilelik süresince en üst seviyede tutmak gerekir. Bunun sonucunda ise yetersiz olarak kalsiyum alan bir anne adayı kısa süre içerisinde kaslarında çeşitli spazm tarzı kasılmalar meydana gelir, uzun vadede ise kemiklerdeki kalsiyum deposunun harcanması sonucunda ileri yaşlarda artış göstermiştir olan kemik erimesi riskiyle karşı karşıya kalırlar. Hamilelik döneminde günlük olacak şekilde 1200 miligram olarak belirlenmiş kalsiyum ihtiyacının klasik olarak bilinen en iyi kaynakları süt ve süt olarak bilinmektedir.
" } ] }