{ "title": "Hidroklorik Asit", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/hidroklorik-asit-7346.jpg", "date": "20.01.2024 14:34:58", "author": "Burak ÖZBİNİCİ", "article": [ { "article": "Hidroklorik Asit, Genel olarak halk arasında tuz ruhu olarak bilinmektedir. 9. Yüzyılda simyacı Cabir Bin Hayyan tarafından keşfedilmiştir ve sonra simya alanında kullanılmıştır. Hidrojen ve klor elementlerinden oluşmuş bir kimyasal bileşiktir. Normal derecedeki basınç altında ve oda sıcaklığında gaz halinde bulunmaktadır. Günümüzde PVC alanında, demir çelik alanında, gıda sektöründe ve organik madde üretimi sektörüne kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Birçok kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında zehirli bir içeriğe de sahiptir. İnsan vücudunun yanında birçok yüzeye zararı bulunmaktadır. Hidroklorik asit ile yapılacak olan işlemlerde dikkatli olunması gerekmektedir. Aynı zamanda güvenliğimiz için gerekli bütün önlemler alınması büyük önem arz etmektedir. Hem toksin hem de tahriş etkisi bulunmaktadır. Cildimizde olan yanıklara, solunum sistemimizdeki tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu gazın elde edilmesi için ilk olarak hidrojen gazı elde edilmesi gerekmektedir. Hidrojen klorür, normal olarak -27 ile -32 derecede eriyip. 110 derecede kaynamaktadır.

Hidroklorik Asit Kimyasal Özellikleri Nelerdir?

Hidrojen klorür güçlü bir asit olarak bilinmektedir. Moleküler yapısı da oldukça basittir. Bir klor atomu ve bir hidrojen atomu ile meydana gelmektedir ve formülü HCI olarak bilinmektedir. Bu bileşik oda sıcaklığında bir litre suda, yaklaşık olarak 450 litre kadar yüksek bir oranda çözülebilmektedir. Diğer asitler gibi asit rengi denebilecek bir renk vermektedir. Sodyum, amonyak ve karbonat v. B bazlara oldukça etki sağlamaktadır. Hidroklorik asidi suya damlattığımız zaman H+ iyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hidroklorik asit tipik bir asit özelliğine sahip olarak demir, çinko, magnezyum veya alüminyum gibi birçok metale etki sağlayarak, hidrojen açığa çıkarmaktadır. Bakır ile havanın oksijeni tepkimeye girse bile, burada hidrojen açığa çıkmamaktadır. Aynı zamanda hidroklorik asidin pas gideren bir özelliği de bulunmaktadır. Aynı zamanda organik bileşiklere etki sağlayarak klor içeren ürünlerin elde edilmesi sağlanmaktadır.

Hidroklorik Asit Kullanım Alanları

Çeliğin dekapajı; Hidroklorik asidin en önemli işlevlerinden birisi de çeliğin temizlenmesi için yapılan dekapaj işlemi olarak bilinmektedir. İlk olarak demirin üzerindeki pas %18 derişimli hidroklorik asitle alınmaktadır. Ardından dekapaj işlemi gerçekleştirilmektedir.

Organik Bileşiklerin Üretimi; PVC adlı maddeler için üretilen vinit klorit vb. Organik bileşikler üretilmektedir. Bu alanda üretilen asitlerin satışı bulunmamaktadır. Kapalı bir sanayi olduğundan içerisinde sadece organik bileşik üretimi için kullanılmaktadır. Aktif karbon, bisfenol A, askornik asit ve polikarbonatlar önemli kullanım alanlarıdır. Hidroklorik asit ile elde edilen fosgen 1. Dünya savaşında kullanılan organik bir kimyasal silahtır.

PH Kontrolü ve nötrleştirme; Hidroklorik asit, bir solüsyondaki pH değeri düşürmek amacı ile kullanılmaktadır. Bununla birlikte solüsyondaki asit baz değerleri değiştirilebilmektedir. Gıda, havuz suyu, ilaç ve içme suyundaki pH değerlerini kontrol etmekte kullanılmaktadır.

İyon Alışverişinin Yenilenmesi; Yüksek derecede hidroklorik asit, iyon alışverişini kontrol altında tutma ve yenileme amacında kullanılmaktadır. Reçine vb. Maddelerin üzerlerinde bu şekilde oynama yapılabilmektedir.

İnorganik Bileşiklerin Üretilmesi; Birçok inorganik bileşik, asit-baz tepkimeleri aracılığı yardımıyla üretilmektedir. Bu tepkimedeki asitlerde hidroklorik asidin etkisi oldukça büyüktür. Demir klorür gibi maddeler bu etki sayesinde sudan ayrıştırılmakta olup, su artıma tesislerinde bulunan pis suların temizliği sağlanmaktadır. Bununla birlikte pil vb. Malzemelerin üretiminde de hidroklorik asit kullanılmaktadır.

Diğer Kullanım Alanları; Kimya alanı ana maddelerinden biridir. Bu asit, küçük çaplı olarak sanayi dalında kullanılmaktadır. Deri, ev temizliği ve inşaat bunların başında gelmektedir. Aynı zamanda kayaların içerisine enjekte edilen hidroklorik asit ile petrol araştırmaları yapılmaktadır.
" } ] }