{ "title": "İyonize Kalsiyum", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/iyonize-kalsiyum.jpg", "date": "23.01.2024 03:22:20", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "İyonize kalsiyum, Kalsiyum vücudun bilhassa kemik ve diş sağlığı açısından, kas ve sinir yapılarına iyi gelen ve önemli bir derecede olan minerallerden bitanesidir. Kalsiyum vücutta değişik türlerde bulunmaktadır. Serbest kalsiyum ve iyonize kalsiyum. İyonize kalsiyum, kalsiyumun en etkili ve aktif olan ve nakil ameliyatları, bypass ameliyatları sırasında hastanın değerlendirilmesinde kullanılır.

İyonize kalsiyum testi kan tahlillleri verildiği zaman istenir ve kan dolaşımında kalsiyum miktarı belirlenir. Vücuttaki toplam kalsiyum miktarı, mineral ve proteinlere bağlı olan serbest kalsiyum miktarına eşittir. Kalsiyumun en aktif ve işlevsel bölümü iyonize kalsiyumlardan oluşur. Bundan dolayı toplam kalsiyumun %60 a yakınını oluşturan iyonize kalsiyumlar, kalsiyumun etkisi bakımından dogru sonuçlar verir. Hastalığın tedavisi açısından çeşitli sağlık sorunlarının görülebilmesi ve hastalığın seviyesi görülmesi için çok gereklidir. Özellikle kan nakilleri sırasında, damar yoluyla ilaç ya da sıvı verilen hastalarda, ameliyatı ciddi olan hastalarda, kan proteini anormal derecede olan hastalarda bilhassa çok önem taşımaktadır. İyonize kalsiyum testi genelde koldan alınan jan örneklerinden bakılır. Test sonuçları, testin yapıldığı laboratuvar, cihaz ve kullanılan yönteme göre farklı sonuçlar çıkabilir. Test sonuçları düşük veya yüksek çıkabilir ve bunu doktor değerlendirme yapmaktadır. İyonize kalsiyum testi normal değerleri;
Olmalıdır. Test sonuçları düşük ve yüksek çıkmasının bazı etkileri bulunmaktadır. Bunları ayrı ayrı incelersek;

Düşük iyonize kalsiyumda, böbrek hastalıkları, kan nakilleri, ciddi hastalığı olanları, damar yolu ile tedavisi devam eden hastalarda kalp ritmi ve hızında değişikliklere neden olabilmektedir. Kalp yavaşlaması ve kalp spazmlarına neden olan iyonize kalsiyum düşüklüğü, ağız kenarlarında, el ve ayak uyuşmalarına neden olmakta ve bu anlarda iyonize kalsiyum miktarına bakılmaktadır.

Yüksek iyonize kalsiyumda D vitamini fazlalığı, paratiroid bezlerinin çok çalıştığını, tüberküloz, tümörlerin düştüğünü ve oaget hastalığının düştüğünü göstermektedir.
" } ] }