{ "title": "Kalsiyum Dobesilat", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-dobesilat.jpg", "date": "19.01.2024 02:05:57", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Kalsiyum dobesilat, kapiller fonksiyon bozulmalarını düzelttiği, lenfatik akımı arttırdığı, trombosit agregasyonu ve trombogenezi inhibe ettiği bilinmektedir. Bu deney gerektiren çalışmada venotonik bir ajan şeklinde kullanılan kalsiyum dobesilatın, iskelet kasında iskemi-reperfüzyon hasarına tesirleri araştırılmıştır.

Materyal ve Metod

Sprague-Dawley cinsi 25 rat 5 gruba ayrıldı. Grup bir'de sadece anestezi, Grup'2'de turnike yoluyla sağ arka ekstremiteye 4 saat süresince iskemi işlemi uygulandı. İskemi lazer dopler ile gösterildi. Grup 3 ve Grup 4'te 5 zaman zaman ile ağızdan kalsiyum dobesilat verildi. Grup 3'te 4 saat iskemi, Grup 4 ve Grup 5'te 4 saat iskemiyi takiben 2 saat reperfüzyon inşa edildi. Bütün gruplarda soleus kası, akciğer ve karaciğer dokusu lipit peroksidasyonunun nihai ürünü meydana gelen malondialdehit düzeylerinin ölçümü amaçlı çıkarıldı. Serum kreatin fosfokinaz düzeyleri çalışıldı. Bununla birlikte histopatolojik analiz için soleus kasından edinilen doku kesitleri nitroblue tetrazolium boyasıyla boyanarak oksidatif enzimlerde tüketimi gösteren menekşe rengarenk hücrelerin sayımı inşa edildi.

Bulgular

İlaç kullanılmayan iskemi sınıfıyla kalsiyum dobesilat meydan iskemi sınıfı kıyaslandığında, kalsiyum dobesilatlı iskemik grupta adale ve karaciğer malondialdehit düzeylerinde ve kreatin fosfokinaz düzeylerinde istatistiksel manalı azalma vardı (P < 0. 05). Kalsiyum dobesilatlı iskemi-reperfüzyon ile ilaçsız iskemi-reperfüzyon grupları karşılaştırıldığında, kalsiyum dobesilatlı iskemi-reperfüzyon grubunda serum kreatin fosfokinaz ve kas malondialdehit seviyelerinde manalı azalma görüldü (P < 0. 05).

Sonuç

Şu anda muayenehane kullanımda sadece ağızdan formu yer meydan ve venöz sağlık sorunlarının rehabilitasyonunda kullanılan bu ilacın iskeminin etkilerini bununla birlikte kladikasyonun meydana getirdiği iskemi reperfüzyon hasarını azaltabileceği amaçlı müzmin arteriyel iskemili hasta olanların rehabilitasyonunda kullanılabileceği neticesine varıldı. İskemi-reperfüzyon hasarı, kalp, adale, karaciğer, akciğer, böbrek ve bağırsaklarda sık sık rastlanan ve önemli patolojilere yöntem açabilen vakalar dizisidir. Hangi organda olursa olsun IR sistemik enflamatuvar bir yanıta yöntem açar, iskelet kasında olduğunda ekstremitede fonksiyon kaybı ve amputasyon ile bitebilir. Üstelik kardiyovasküler sistem, respiratuar, hepatik ve renal disfonksiyonlara ilişkili vefat görülebilir. İskemi-reperfüzyon hasarını açıklayabilmek için çoğu hipotezler öne sürülmüştür. Şunlar içinde en onay gören mekanizma reperfüzyon hemen ksantin oksidazdan üretilen çabuk özgür oksijen radikalleridir. Bununla birlikte kapiller seviyede nötrofil ya da trombosit agregasyonları, hipoksik vazokonstrüksiyon, kapiller geçirgenlikte yükseliş ve endotelde yapısal farklılıklar meydana geldiği gösterilmiştir. Bu oksidatif stresi azaltmak için bedende geliştirilen mekanizmalar içinde katalaz ve glutatyon sistemleri sayılır, bununla birlikte iskemi ya da iskemi-reperfüzyon safhalarında çoğu ajan kullanılmıştır. Kalsiyum dobesilatın kapiller fonksiyon bozukluklarını düzelttiği, özgür oksijen radikallerinin seviyesini düşürdüğü, nitrik oksit sentez ve salınımını arttırdığı, endotel hücrelerinde deskuamasyonu önlediği ve bu etkilerinden ötürü venöz sağlık sorunlarının rehabilitasyonunda kullanıldığını biliyoruz. Bu çalışmada kalsiyum dobesilatın bu etkilerinden ötürü ekstremite iskemi - reperfüzyon hasarındaki rolü araştırıldı.
" } ] }