{ "title": "Kalsiyum Eksikliği", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-eksikligi.jpg", "date": "19.01.2024 10:48:47", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kalsiyum Eksikliği, En fazla dişlerde ve kemiklerde bulunan kalsiyum mineralinin başlıca görevleri güçlü kemik ve diş yapısının korunmasını sağlamaktır. Kanın normal olarak pıhtılaşmasının sağlanmasında, sinir hücreleri arasındaki iletişimin sağlanmasında, kasların kasılma sağlamasında ve kasların gevşeme hareketinin sağlanmasında, bazı hormonların üretimi ve kalp atışının düzenlenmesini sağlar. Yeteri miktarda kalsiyum maddesi alımı genellikle kemik gelişiminin devam ettiği çocukluk dönemlerinde olsa da aslında genel sağlığın ve özellikle kemik sağlığının koruması amacıyla her yaşta kalsiyum alınması gereken bir mineral kaynağıdır. Https://www. Tohumgubre. Com/SFolder/ckeditor/images/kalsiyum-eksikli%C4%9Fi. Jpg Vücutta kalsiyum eksikliği olduğu vakit, başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucunda raşitizm yani kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar meydana gelecektir. Saçlarda ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelir. Bunların yanı sıra eklem ağrıları oluşum gösterir, kas krampları belirtileri oluşur, egzama rahatsızlığı belirtileri meydana gelir, kalp çarpıntısı oluşumu artış gösterir, yüksek tansiyon açığı belirir, sinirlilik durumu fazlalaşır, uykusuzluk problemi artar ve bu eksiklik depresyona neden olabilmektedir. Hamilelikte ve yeni doğan bebeklerde kalsiyum ihtiyacı daha fazla gerekir. Bu nedenden dolayıdır ki özellikle hamilelik döneminde ve bebeklerde kalsiyum ihtiyacını karşılamaya oldukça özen göstermemiz gerekir ve kalsiyum eksikliği sonucunda oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçmek gerekmektedir.

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kalsiyum eksikliği belirtileriyle ilgili olarak ilk önce şunu söylemek gerekmektedir; kısa süreli kalsiyum eksikliği herhangi bir belirtiye neden olmaz ve kalsiyum ölçümü yapılmadan eksikliğin belirlenmesi mümkün olmayacaktır. Çünkü vücut kanda olan kalsiyum eksikliğini bir süre kemiklerden aldığı kalsiyumla tamamlamaktadır. Fakat kalsiyum eksikliği uzun bir süre zarfında devam ederse kemiklerden alınan kalsiyum kemiklerin zayıflamasına yol açacak olup ve kemik yoğunluğunun azalmasına neden olacaktır. Bunun sonucundaysa kemik kırığı ve osteoporoz gibi hastalıkların görülme riski oldukça artar.

İlerlemiş olan kalsiyum eksikliğibelirtilerinde ise kişiden kişiye değişmekle birlikte en sık görülen belirtiler şu şekilde olmaktadır:
Kalsiyum Eksikliği Neden Olur?

Kalsiyum eksikliğiçoğunlukla kalsiyum açsısından yetersiz beslenme sebebiyle görülür. Beslenme programınıza kalsiyum bakımından zengin gıdaların eklenmesinde kalsiyum seviyesini normal düzeye çıkarır. Bunun yanı sıra yaşla birlikte kemiklerde zayıflama meydana gelir ve kemik yoğunluğunun korunabilmesi amacıyla daha fazla kalsiyum maddesine ihtiyaç duyulur. İleri ki yaşlarda doktorunuza danışarak kalsiyum takviyesi kullanmak kemiklerin zayıflamasına bağlı meydana gelen sorunların önlenmesi için tavsiye edilen hususlardandır. Fakat kalsiyum eksikliği sadece yaş ve beslenme şekliyle sınırlı kalmaz. Vücudun kalsiyum mineralini kullanmasına etki oluşturan durumlar kalsiyum eksikliğine neden olabilir.

Kalsiyum Eksikliği Riskini Artıran Durumlar
" } ] }