{ "title": "Kalsiyum Fazlalığı", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-fazlaligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:40:03", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Kalsiyum Fazlalığı, Hayati fonksiyonlarımızın devamını sağlar. Vücudumuzda iki değişik şekilde bulunur. İşte Kalsiyumun faydası da bu iki forma bağlıdır. Birincisi, çözünmeyen kalsiyum tuzlarıdır bunlar, iskelet sistemine bağlanarak kemiklerin güçlenmesini sağlar. İkincisi, vücut sıvılarında erimiş halde bulunur. Bu da hücrelere sürekli bir elektrik uyarısı gönderir ve hücrelerin canlılığını devam ettirir.

Kalsiyum dengesi, böbrekler, iskelet ve bağırsaklar tarafından sağlanır. Bu denge için lazım olan hormonlar, paratiroİd hormonu ve D vitaminidir. PTH hormonu, kalsiyum dengesini asıl koordine edendir. Kandaki kalsiyum miktarının yüksek olmasına hiperkalsemi denir. Kanda bulunması gereken kalsiyum miktarı %9 veya %11 mg'dır.

Kalsiyum Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Mide bulantısı, kusma, kabızlık, karında ağrı, konsantrasyonda bozulma, yorgunluk ve halsiz hissetme, kaslarda güçsüzlük hissi, gün içerisinde aşırı idrara çıkma ve en önemlisi tansiyon yüksekliğidir.

Kalsiyum Yüksekliği Neden Olur?

Paratiroid hormonunun fazla salgılanması, psikolojik hastalıklarda kullanılan ilaçlar, alkali mide ilaçları kullanma, meydana gelen bazı kanser çeşitleri, zehirli guatr, D ve A vitaminin fazla olması, damardan beslenmek, kalıcı böbrek yetmezliği, tüketilmesi gerekenden daha az su tüketilmesi, susuz kalma, hareketsiz kalma, kalsiyum yüksekliğine sebep olmaktadır.
" } ] }