{ "title": "Kalsiyum Florür", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-florur.jpg", "date": "20.01.2024 07:54:53", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kalsiyum Florür, Formülü CaF2 olan bu madde, suda çok az, amonyum tuzları çözeltisinde oldukça çok çözünen, renksiz olan, camı aşındırma da ve hidroflorik asit hazırlanmasında kullanılmakta olan kübik kristal yapıda bir tuz. Kalsiyum florür, oda sıcaklığında katı halde bulunan iyonik yapıdaki tuzlardan biridir. Direk olarak kireç taşından üretilebildiği gibi, Solvay yöntemi sayesinde yüksek oranlarda yan ürün olarak da elde edilmektedir. Higroskopik yapısından dolayı, kapalı kaplarda saklanması gerekir.

Kalsiyum Florür Kullanım Alanları

İnorganik yapıda olan bir tuz bileşenidir. Nem tutma özelliği olmaktadır. Ziraatta, besin sanayinde (İçme suyu yapımı, peynir imalatında, konserve yapımında ve kimya endüstrisinde kullanılmaktadır. Düşük donma noktası -50 oC, yaklaşık %30 konsantrasyonda birçok uygulama için cezbedici olan bir etkisi vardır. Yaygın olarak yağ (Delip) çıkarmada, gıda üretimi ve yol buz kırmada kullanılır. Kalsiyum florür ayrıca doymuş madde olan oleofilik madde ve aromatik hidrokarbonlar, alkil halojenler ve esterler gibi birçok organik bileşiklerin ve bunların sulu çözeltilerinin kurutulmasında yani sudan uzaklaştırılmasında kullanımı sağlanır. Ambalajlar, katılaşmayı önlemek için sıkıca kapalı olarak muhafaza edilmesi gerekir. Nem emici bir özelliği olmaktadır. Emilen suda doğal olarak çözünme gerçekleştirir. Suda çözündüğü zaman egzotermik bir etki oluşturur yani dışarıya ısı yayar.

Genel olarak kalsiyum florür maddesinin ayırıcı özelliği, sabitleyici özelliği ve koyulaştırıcı olan özelliklerinden dolayı gıda katkı maddesi olarak kullanımına izin verilmektedir. E509 adıyla da bilinen kalsiyum florür, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumunca yani FDA kullanımı güvenli olduğunu belirtmiştir. Gıda katkı maddesi olarak kişi başına ortalama olarak tüketimi 160-345 mg-gün olarak belirtilmektedir. Kalsiyum florür genel olarak elektrolit olarak kullanımı sağlanır ve tuzlu bir etkisi olmaktadır. Sporcu içecekleri ve diğer meşrubatların içeriğinde kalsiyum florüre rastlamak mümkündür. Konserve ürünlerde, sebzelerin yapısını korumak amacıyla turşu ve benzeri ürünlerde gıdanın sodyum miktarını arttırmak amaçlı, tuzlu bir tat vermek amaçlı kullanımı sağlanır. Şekerleme ürünlerinde de kalsiyum florür maddesi vardır. Peynir üretiminde bu madde işlenmiş süte ilave edilir ve kalsiyum ve protein arasındaki doğal dengeyi sağlamak için, kalsiyum florürden faydalanılır. Ayrıca; eğer süt, peynir yapımı için zayıf kalitede ise pıhtı yumuşak olmaktadır, bu da kazeinde ağır kayıplara neden olarak ve yağ da kayıplara neden olmasının yanı sıra, zayıf pıhtılaşmaya sebep olur. Kalsiyum florür su ile karıştırıldığı vakit aktif hale gelir, bulunduğu ortamı ısıtma yani ekzotermik bir özelliğine de sahiptir.

Bira sanayinde kalsiyum florür, mineral eksikliğini gidermek amacıyla suya eklenir, çünkü kalsiyum posa işlemi sırasında oluşan enzimatik tepkimeler, protein çökelmesi ve maya metabolizması için önemli olur. Bunun yanı sıra suyun sertliğini arttırır. Florür iyonları da tadı iyileştirir ve kalsiyum florür yerine alçı taşı ilave edildiği zaman sülfat iyonları kuru bir tat, acı ve gevrek bir tada neden olur. Kullanılmakta olunan renklendirici maddeler ve tatlandırıcı maddeler haricindeki gıda katkı maddeleri tebliği kalsiyum florürün kullanım alanlarına aşağıdaki ürünler örnek olarak gösterilmektedir:
Kalsiyum florür maddesinden gıda sektörü haricinde, inşaat sektöründe, tarım alanında, madencilik sektörlerinde ve buzlu yolların açılmasında faydalanılır.
" } ] }