{ "title": "Kalsiyum Fosfat", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-fosfat.jpg", "date": "19.01.2024 06:45:37", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kalsiyum fosfat, metafosfatlar, ortofosfatlar veya pirofosfatlar ve özellikle hidrojen veya hidroksit iyonlar ile kalsiyum iyonları içeren mineral ailesine verilen isimdir. Kemiğin yüzde yetmişi bir kalsiyum fosfat minerali olan hidroksiapaptitten oluşur. Mesela diş minesi büyük oranda kalsiyum fosfattır.

Kullanım Alanları

Gıda ürünlerinin düşük maliyette kalsiyumca zenginleştirilmesi amaçlı da kullanılabilen kalsiyum fosfat ayrıca absorbent ve gıdalarda topaklaşmayı önleyici ve tamponlayıcı olarak da görev yapmaktadır.

Kuru içecek karışımlarında yaygın olarak kullanılan kalsiyum fosfat bazı ürünlerde kabartma maddesi olarak da kullanım alanı bulmaktadır. Sentetik kalsiyum fosfat sofra tuzu, şeker, kabartma tozu ve diğer granüller gıdalara akışkanlığı arttırmak amacıyla katılmaktadır. Baharatçılar baharatlarda topaklanma önleyici olarak kullanılmaktadır.

Fosforik asit ve gübre üretiminin ana ham maddesini oluşturur. Gübrede akışkanlığı arttırmak amacı ile kullanılmaktadır.

Deterjan üretiminde ve fırıncılık ürünlerinde tamponlama görevi görmektedir.

Karışım yemlerde, mineral yemlerde, mineral bloklarda ve lapa yem katkılarında kullanılması tavsiye edilen kalsiyum fosfat, tüm hayvan yemi türlerinde fosfor ve kalsiyum katkısı olarak kullanılıyor.

Toz ürünlerinin nakliyesini kolaylaştırmak amacıyla akışkan lubrikantı %2-3 seviyesinde olarak kullanılmakta, diş macunu ve floresan ampullerin üretiminde, şeker değirmenlerinde, lif endüstrisinde, yem sanayisinde önemli yere sahiptir.

Kalsiyum fosfat porselen ve dişçilerde dişçi tozlarında da kullanılır.

Kalsiyum fosfat beyaz renklidir ve kokusuzdur, havada stabil halde ve toz halinde bulunur. Suda pratik olarak çözünemez,100 gr suda 0.002 gr, seyreltik hidroklorik asit ve nitrik asitte rahatlıkla çözünebilir. Etanolde çözünemez. 1670 K 1391°C'de, yüksek basınç altında sıvılaşır. Tribazik bir asit olan fosforik asitten, hidrojen iyonlarının biri, ikisi veya üçünün diğer pozitif iyonlar ile yer değiştirmesiyle ortofosfat tuzları meydana gelir. Kalsiyum fosfatların sahip oldukları önemli özelliklerini belirleyen başlıca karakteristikleri, zincir uzunluğudur. Bu da fosfatların kullanılırlığını etkilemektedir, tamponlama kuvveti, dispersiyon ve absortif yeterlilikleri ile çözünürlüğü teşvik ederler. 8.5-9.0 gibi yüksek bir PH'a sahip olan tri-kalsiyum fosfat, herhangi bir korozif etkisi bulunmamaktadır.

İsrail, Fas, Filipinler, Mısır ve Rusya olmak üzere, bazı birkaç ülkede doğada fosfor kayalarında mevcuttur. Doğadaki hali tam olarak saf değildir. Kum ve kireç gibi saflığı bozan maddeler bulunur. Tri-kalsiyum fosfat, özenle seçilmiş fosfor kayalarında olduğu gibi, sodyum soda külünden ve fosforik asitten de elde edilebilir.
" } ] }