{ "title": "Kalsiyum Gübresi", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-gubresi-6770.jpg", "date": "21.01.2024 22:30:03", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Kalsiyum gübresi, Kalsiyum gübresinin diğer adı kalsiyum nitrat olup, beyaz renkli tanecikli yapısı olan, suda kolay çözünme özelliğine sahip olan, iki besinli ve bitki tarafından hemen emilebilme özelliğine sahip bir gübredir. Kalsiyum gübresi genel olarak sera tipi bitkiler için daha fazla kullanılmaktadır. Sera tipi ve açıkta yetiştirilmekte olan bitkilerde damlama ve yağmurlama sulama sitemi kullanılarak yapraktan (Fertigasyon yöntemi) ile uygulama yapılır. Tarla tipi ve elle serpme ve gübreleme kullanımına uygun olarak üretilmiş olan kalsiyum gübresine nazaran biraz daha yavaş eriyen bir formüle sahiptir. Açıkta yetiştirilen bitkilerde dikimden sonraki üst gübreleme için çok uygundur.

Kalsiyum gübresi ne için kullanılır?

Bitkiler için gerekli iki ana besin maddesi olan kalsiyum gübresi nitrat azotu ve kalsiyumu bir arada içermektedir. Kalsiyum gübresi, üst gübrelemede her türlü iklim ve toprak koşulunda bütün bitkiler için en üst düzey ve en iyi seçimdir. Kalsiyum ve nitratın aynı anda alınmasından dolayı bitkinin kök bölgesinde diğer gübrelerde olduğu gibi kalıntı bırakmamaktadır. Birbirlerini çok olumlu yönde etkilemekte olan bu iki besin toprakta gereksiz tuzluluk yaratmamaktadır ve bitkinin kalsiyum eksikliğini fazlası ile giderir.

Bitkiler tarafından tercih edilen azot şekli nitrat biçimindedir. Kalsiyum ile diğer besin maddelerinin de bitki tarafından alınmasını sağlar. Killi topraklarda azot toprak tarafından tutulabilmektedir. Bundan dolayı bitkinin gelişimi etkilenir. Buna karşılık kalsiyum gübresi azotu toprakta bırakmaz ve bitki ihtiyaç duyduğu azotu kolaylıkla serbest halde alabilmektedir. Kalsiyum gübresi sayesinde bitki azot ihtiyacını gidermiş olur.

Kalsiyum bitkilerde olmazsa olmaz bir besin elementidir. Bitkinin hücre duvarının yapı taşlarını oluşturur. Kalsiyum toprakta genel olarak bitkinin fayda sağlayamayacağı bir şekilde bulunur. Bitki kendi bünyesinde bu maddeyi taşıyamaz. Bitkiye diğer gübreler verilir iken mutlaka kalsiyum gübresinin de verilmesi gerekir. Kalsiyum olmadığı sürece itkinin büyümesi imkânsızdır.

Kalsiyum nitratın bitkinin en önemli besini olmasının yanı sıra toprağı da ıslah etme özelliği bulunmaktadır. Toprağın içeriğindeki kil mineralleri tarafından tutulmakta olan diğer besin maddelerini de çok daha yararlı hale getirmektedir. Toprakta az kalsiyum olması durumunda bitkinin su ve oksijen hareketi yavaşlayarak bitki gelişimi olumsuz etkilenir. Bundan dolayı kalsiyum gübresi toprakta bulunan kil parçacıklarının ayrıştırılmasına ve toprağın gözenekli bir yapıya bürünerek hava almasına yardım eder.

Kalsiyum gübresi yağmurlama ve damlama sistemleri ile sulanan topraklarda kükürt ve fosfor içeren gübreler ile kullanılmamalıdır. Zirai ilaçlar ile karıştırılmamalıdır.

Kalsiyum gübresi bitkilerde verim ve kaliteyi artırarak hastalık ve zararlılara karşı bitkiyi korur, nakliye işlemleri sırasında ürünlerde dayanıklılık sağlar, katkı maddesi içermez, buharlaşmaz, tuz etkisi yoktur ve meyvelerin depolanma ömrünü uzatır.
" } ] }