{ "title": "Kalsiyum Kaynakları", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-kaynaklari.jpg", "date": "21.01.2024 15:42:35", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Kalsiyum Kaynakları, genel olarak hayatımızda oldukça önemli bir yeri vardır. Kalsiyum kaynakları sağlıklı bir vücudun olmazsa olmazıdır. Diş sağlığı ve kemiklerin gelişimi için başlıca özellikleri arasında yer almaktadır. Bundan dolayı, özellikle gelişim çağında alınması gerekmektedir. Kalsiyum kaynakları birçok besinlerde yer almaktadır. Fakat özellikle halk arasında süt ve süt ürünlerinde kalsiyum kaynakları bilinse de baharat ürünleri ve birçok yeşil sebzelerde kalsiyum kaynakları mevcuttur. Kalsiyumun vücut için oldukça çok önemli katkıları vardır. Kemik gelişiminde ve birçok kemik hastalıkları önlemekte aynı zamanda diş sağlığı ve diş eti hastalıklarında bunların yanında doğru bir şekilde alındığında, kalp hastalıkları damar tıkanıkları ve kolesterol hastalıklarında kalsiyumun alınması ve vücudun kalsiyum olarak hiçbir açığı bulunmaması gerekmektedir. Yeteri kadar alındığında bu gibi hastalıkları önlemektedir. Fakat kalsiyumun fazla alınmaması da gerekmektedir. Kalsiyum fazla alındığı takdirde başka ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bundan dolayı, bizde sizler için kalsiyumu günlük olarak tüketebileceğiniz miktarı kadar kalsiyum kaynakları içeren besinleri paylaşacak olursak;

Süt ve Süt Ürünleri; Kalsiyum kaynakları süt ve süt ürünleri genel olarak gelişim çağındaki çocuklar için olmazsa olmazlar arasındadır. Bir bardak süt, içerisindeki kalsiyum değerleri nedeni ile günlük kalsiyum ihtiyaçların 1/4'ünü karşılamaktadır. Bundan dolayı gelişim çağındaki çocukların gece yatmadan önce bir bardak süt içmesi gerekmektedir. Bunun yanında ayrıca özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi olan peynirleri bol bol tüketmelidir. Peynir çeşitlerinde özellikle beyaz peynir günlük alınması gereken kalsiyum ihtiyacının yarısını karşılamaktadır. Evet kahvaltıda tüketebileceğiniz 100 gr. Beyaz peynir ile güne eksiksiz başlayabilir ve vücudunuzun alması gereken kalsiyum ihtiyacının yarısını almış olursunuz. Bundan dolayı uzmanlar gelişim çağındaki çocuklara süt ile mutlaka süt ürünleri içeren beyaz peyniri önermektedirler.

Yeşil Sebzeler ve Baharatlar; kalsiyum kaynakları yeşil sebzeler ve baharatlar genel olarak birçok kişi tarafından kıymeti bilinmeyen ürünler arasındadır. Çünkü genel olarak toplumda kalsiyum kaynakları arasında yalnızca süt ve süt ürünleri gösterilmektedir. Halbuki bazı yeşil sebzeler ve baharatlar süt ve süt ürünleri kadar kalsiyum içermektedir. Kalsiyum kaynakları yeşil sebzelerde ilk sırayı ıspanak almaktadır. Özellikle pişmiş 100 gr. Kadar ıspanağın içerisinde 138 mg. Kadar kalsiyum değerleri mevcuttur. Yeşil sebzeler arasında diğer kalsiyum içeren besinler ise roka, üzüm salkımı yaprağı, brokoli ve dere otu vb. Gibi ürünlerde bolca kalsiyum kaynakları bulunur. Baharat çeşitleri arasında ise kereviz sapı, mercan köşk, kurutulmuş biberiyeler ve kekiklerde oldukça yoğun kalsiyum kaynakları içeren ürünlerdir.

Susam; Kalsiyum kaynakları susam oldukça önemli bir kalsiyum deposudur. Evet pek çoğu kimsenin bi habersiz olduğu susamın kalsiyum ihtiyacının tamamına yakınını karşılamaktadır. 100 gr. Susamım içeriği olarak ele alındığında günlük olarak alınması gereken kalsiyum ihtiyacının tamamına yakın kısmını karşılamaktadır. Herkes tarafından süt ve süt ürünleri kalsiyum kaynaklarını bilseler de susam kalsiyum kaynakları açısında birer kalsiyum deposudur ve içeriğindeki kalsiyum miktarı bakımından süt ve süt ürünlerini bertaraf etmektedir. Fakat susamın içeriğindeki enerji miktarı olarak kalori içerdiğinden ve hatta oldukça yüksek kalori içerdiğinden birçok kişi tarafından kullanılmamaktadır. Sizde kullanırken miktarına çok dikkat ederek kullanmalısınız. 100 gr. Susamın içeriğinde 576 mg. Kalori miktarı içermektedir.

Keten Tohumu ve Badem; Kalsiyum kaynakları keten tohumu ve badem bir diğer önemli kalsiyum kaynakları arasındadır. İlk olarak keten tohumu kalsiyum açısından oldukça önemlidir. Bir çorba kaşığı keten tohumunda 36 mg. Kadar kalsiyum kaynakları mevcuttur. Fakat keten tohumlarında dikkat etmeniz gereken tükettiğiniz keten tohumları rafine edilen keten tohumlarından olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü rafine edilen keten tohumlarında hiçbir kalsiyum içeriği bulunmamaktadır. Kalsiyum açısından tüketmek istiyorsanız; öğütülmüş keten tohumları veya işlenmemiş olması gerekmektedir. Kalsiyum kaynakları badem ise diğer bir önemli kalsiyum deposudur. 100 gr. Kadar bademin içeriğinde 237 mg. Kadar kalsiyum içermektedir ve günlük olarak tüketmeniz gereken kalsiyum kaynaklarının 1/4'ünü karşılamaktadır. Ayrıca bademlerden kalsiyum olarak daha fazla elde etmek için bademleri yağsız ve tuzsuz olarak kavrulan bademleri kullanmayı tercih ediniz.
" } ] }