{ "title": "Kalsiyum Klorür", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-klorur.jpg", "date": "21.01.2024 02:23:05", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kalsiyum klorür maddesi, oda sıcaklığında katı halde bulunan iyonik yapıdaki tuzlardan biri olmaktadır. Direk olarak kireç taşından üretileceği gibi, Solvay yöntemi sonucunda yüksek oranlarda yan ürün olarak da elde edilir. Higroskopik yapısı olduğundan dolayı, kapalı kap içerisinde saklanması gerekir. Kalsiyum klorür kimyasal formülü CaCl2 olarak belirtilir. Kalsiyum ve klorun tuz formu olmaktadır. Higroskopik olup oda sıcaklığında katı halde olan iyonik yapıda bir kimyasal olduğundan higroskopik yapısından, susuz kalsiyum klorür içerir, hava-sızdırmaz kaplar içinde tutulması gerekmektedir. Suda çözünmesi ekzotermik olarak bilinir. Nem tutma özelliği bulunmaktadır. Düşük donma noktasında ve yüksek kullanım alanını yaygındır. Su içerisinde ve alkolde çözünür. Çözelti içerisinde kalsiyum iyonu kaynağı olarak işlev görür. Kalsiyum bileşiklerinin çözünememesinden dolayı, çökelmeye sebep olur.

Kalsiyum Klorür Tanımı

Kimyasal adı: Kalsiyum klorür olmaktadır.

Einecs: 233-140-8.

Kalsiyum Klorür Kimyasal formülü: CaCl. NH0 (N=0, 2 veya 6) şeklindedir.

Kalsiyum KlorürMolekül ağırlığı: 110.99 (Susuz olan ağırlık), 147.02 (Dihidrat ağırlığı), 219.08 (Hekzahidrat ağırlığıdır)

Kalsiyum Klorür Saflık Oranı: Susuz bazda içeriği %93.0'den az olmaz.

Kalsiyum Klorür tanımlama ise: Beyaz renkli, kokusuz olan, higroskopik toz olarak ya da hava ile temas edince tozlanan kristaller olarak tanımlanır.

Kalsiyum Klorür Belirlemesi

Kalsiyum klorür için gerçekleştirilen pozitif testler:
Kalsiyum Klorür Fonksiyon ve Özellikleri Nelerdir?

Asitliği düzenler, meyve ve sebzelerde dayanıklılığı arttırır, metalleri bağlamak amacıyla kullanımı sağlanır.

Kalsiyum Klorür Kullanım Alanları
Gıda Sektöründe Kalsiyum Klorür Kullanımı: Spor içeceklerinde, konserve yemeklerde, bazı çikolata ürünlerinde sütte, peynirde (Kalsiyum katkısı olarak), bira yapımında, dondurmada: Dondurucu madde olarak kullanılır, hayvan yeminde: Süt sığırlarında, süt ateşini düşürmede ve hastalık önlemede kullanılır.

Tarımda Kalsiyum Klorür Kullanımı: Bitkilere kalsiyum vermede, toprakta sodyum seviyesini indirgemede, hasat zamanında meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmada kullanılır.

Kalsiyum klorür maddesi genel olarak elektrolit madde amacıyla kullanılır ve tuzludur. Sporcu içecekleri ve diğer meşrubatların içeriğinde kalsiyum klorüre rastlamak mümkün olacaktır. Konserve ürünlerinde, sebzelerin yapısını korumak amacıyla turşu ve benzeri ürünlerde gıdanın sodyum miktarını arttırmak için kullanımı sağlanır. Bu ürünlere tuzlu bir tat vermek amacıyla kullanılır. Şekerleme ürünlerinde de kalsiyum klorür vardır. Peynir üretiminde kalsiyum klorür maddesi işlenmiş süte ilave edilerek kalsiyum ve protein arasındaki doğal dengeyi sağlamak için kalsiyum klorürden faydalanılır. Bunun yanı sıra eğer süt, peynir yapımı için zayıf kalitedeyse pıhtı yumuşak olacaktır ve bu da kazeinde ağır kayıplara neden olmasının yanı sıra, zayıf pıhtılaşmaya sebebiyet verir.
" } ] }