{ "title": "Kalsiyum Laktat", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-laktat.jpg", "date": "20.01.2024 11:13:38", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "Kalsiyum laktat: Kalsiyum laktat, toz şeklinde olup kırık beyaz bir renge sahiptir. Lastik asidin tuzu ve bakteriler tarafından gıdalarda üretilen doğal bir asit türüdür. Bütün gıdalar laktik asit tarafından zengindir. İnsanlarda, kalın bağırsakta bakteriler tarafından üretilmektedir. Ayrıca nişasta ticari olarak üretilmektedir. Kodu E 327 olan bir katkı maddesidir. Aslında, patatesin, meyve ve sebzelerin yapısını işlem boyunca dengelemek için kullanılır. Kalsiyum laktat maya ve mantara karşı koruyucu olarak da kullanılmaktadır. Krema üretiminde, dondurma üretiminde, kabartma tozu ve çorbalarda koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. Kabartma tozunda da tercih edilir.

Kullanılabilir günlük alım miktarında limit yoktur. Yetişkinler için yan etki saptanmamıştır. Fakat bebek ve çocuklarda kullanılmaması önerilir. Bunun nedeni ise bebek ve çocukların karaciğerinde henüz lakatın bu formülünü parçalayacak uygun enzimler gelişmemiştir. Laktik asit ve lakatlar, bütün din grupları ve vejetaryenler ve etin yanı sıra süt ve süt ürünü yemeyen vejetaryenler tarafından tüketilebilir. Adı sütün yerine geçmesine karşın sütten üretilmemiştir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerine alerjisi olan insanlar tarafından da tüketilebilmektedir." } ] }