{ "title": "Kalsiyum Minerali", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-minerali.jpg", "date": "20.01.2024 11:19:35", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Kalsiyum Minerali, İnsan vücudu için kalsiyum mineralinin önemi, özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından almış olduğu görevleri nedeniyle, çok fazla olmaktadır. Bu neden ile insan vücudundaki kalsiyumun çoğu kemiklerde ve dişlerde vardır. Kalsiyum minerali, kas büyümesinde ve kasların gerginliğinde, enerji üretiminde, kanın pıhtılaşmasında, sinir iletiminde ve kalbin düzenli olarak çalışmasında oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Ayrıca hamilelik ve doğumdan sonra süt oluşumunda da büyük rolü bulunmaktadır. Bir de kanser ve kalp hastalıkları riskini oldukça en az seviyeye düşürmektedir. Kemik erimesini azaltmada oldukça faydalı olan bu mineral aynı zamanda, kan basıncının düzenlenmesinde, kan pıhtılaşmasının önlenmesinde ve enerji üretiminde etkili olmaktadır. Vücutta yağ parçalanmasına yardımcı olur ve erken kalp hastalıkları riskini azalttığına rastlanmaktadır. Kalsiyum, magnezyumla birlikte birbirini tamamlayarak mükemmel bir ikili oluşturmaktadır. Kalsiyum birçok yiyecekte ve içeceklerde bulunmaktadır. Örneğin maden suları, badem, brokoli, tereyağı, lahana, keçiboynuzu, karahindiba çiçeğinde, yeşil yapraklı sebzelerde, keçi sütünde, incirde, süt ve süt ürünlerinde, somon balığında, sardunya balığında, deniz tuzunda, susam tohumunda, şalgam bitkisinde, böğürtlen yaprağında, kuşburnu bitkisinde, nane ve yulaf da bulunur. Kalsiyum mineralinin azalması gibi durumunda başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucu raşitizm emik erimesi diş çürümesi gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kalsiyum minerali günlük alınması gereken miktar normal yetişkinlerde, gebelikte, bebeklerde ve çocuklarda mutlaka farklılık göstermektedir.

Kalsiyum minerali eksikliğinde kemikler yumuşamaya başlar ve daha hassas oluşur. Çocukluk dönemindeki eksikliğinde kemikler yeterince gelişmemektedir ve ileri yaşlarda ise çabuk yaşlanma, çökme ve eğilme gibi etkileri bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum minerali alınması kolon kanserinden kurtulmaya yardımcı olup kolon kanserine yakalanmaktan uzak tutmaya yaramaktadır. Genellikle kalsiyum artışı ya da düşüşü yaşla alakalı olmaktadır. Yaş geçtikçe ve kişi yaşlandıkça kalsiyum emilimi azalır. Kişi eğer 65 yaşının üzerinde isen D vitamini yapımı da azalmış olmaktadır. Kalsiyum minerali kemikleri geliştirmesi için gerekli olan bir vitamindir. Kadınlarda östrojen düzeylerinin düşmesi, kemik erimesini hızlandırır çünkü östrojen kemiklerdeki kalsiyum mineralinin azalmasını önleyen bir hormon olmaktadır. Menopoz durumunda ise östrojen düzeyleri düşünce kemik erimesi daha çok artar.

Kalsiyum minerali kısacası vücut için önemli olup özellikle bebek ve yaşlılarda çok az miktarda olup güçsüz olmalarını sağlamaktadır. Kalsiyum minerali özellikle çocuklarda eksiklik sonucunda oluşturacağı ilk sıkıntı bağışıklık sistemlerinin çabuk yenilmesi olmaktadır. Sürekli en küçük şeyde hastalanmalarinin başlıca sebeplerinden biri olmaktadır. Ayrıca kalsiyum emiliminin yeterli şekilde yapılmaması çocukların diş yapılarında bozulmalarına sebep olur ve saç ile tırnaklarında kırılmalar meydana getirir. Uyku bozukluğu ve dalgınlık yaşanabilir. Ayrıca bunlardan dolayı da iştahsızlık meydana gelmektedir.
" } ] }