{ "title": "Kalsiyum Ne İşe Yarar", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-ne-ise-yarar-4656.jpg", "date": "22.01.2024 01:41:50", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kalsiyum ne işe yarar, İnsan vücudunda kemikler ve dişler kalsiyumdan oluşmaktadır. Kemik ve dişlerin devamlılığı ve sağlığını kalsiyum devam ettirir. Vücudumuzdaki toplam kalsiyumun %99'u kemikler ve dişlerimiz de geri kalan %1'lik oran ise yumuşak dokularda bulunur. Yumuşak dokularda bulunan kalsiyum ise kanın pıhtılaşmasını sağlar, eklemleri yapılandırır, kalp atışlarını düzenler ve sinir sisteminin onarılmasına yardımcı olur. Bu durumda kalsiyum insan bedeni için yaşamsal bir maddedir.

Kalsiyum ne işe yarar?

Kalsiyum bedenimizin tüm işlevlerinde kanda çözünmüş olarak bulunur. Kasların kasılmasında, kanın pıhtılaşmasında, kemik ve dişlerin yapısında baş rolü oynar. Yaşamımız süresince her gün belli bir oranda mutlaka kalsiyum almamız gerekir. Özellikle kemik gelişimin çok hızlı olduğu ergenlik dönemlerinde, bebeğin anne karnındaki 9 aylık gelişim sürecinde ve yine doğumdan sonra devam eden emzirme döneminde ve en önemlisi de kadınların kemik erimesine daha yatkın oldukları menopoz dönemlerinde kalsiyum önemi ve değeri çok daha fazladır. Kalsiyum olmazsa olmazlardan biridir.

Kalsiyumun insan vücudundaki en önemli işlevi kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından bulunmaktadır. Ayrıca kalsiyum içeren gıdalara tüketmek kanser ve kalp hastalığı gibi risklere ve rahatsızlıklara karşı insan bedeninin koruyucusudur. Vücutta kalsiyum oranının eksilmesi ile kemik ve dişlerde zayıflık, kemik erimesi, raşitizm ve dişlerin çürümesi gibi rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Bunların dışında eklemlerde ve kaslarda ağrılar, sızılar, kramplar, egzama gibi deri hastalıkları, hipertansiyon, kalp çarpıntısı, sinir ve gerginlik, uykusuzluk ve depresyon gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde ve bebeklik döneminde yeterli derecede alınmayan kalsiyum gelişim bozukluklarına neden olmaktadır. Kalsiyumu yeterli miktarda ve dengeli olarak almak gerekir, fazla alınan kalsiyumda böbrek taşı, kireçlenme ve kas güçsüzlüğü gibi sıkıntılara neden olabilmektedir. Günlük kalsiyum ihtiyacı yetişkin bireylerde ve çocuklarda daha farklıdır. Yetişkin bir birey için ihtiyaç olan kalsiyum miktarı 1000 mg, gebelerde ve 50 yaş üzeri bireylerde 1500 mg, çocuklarda ise 600 mg'dır.
" } ] }