{ "title": "Kalsiyum Nelerde Var", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-nelerde-var-2359.jpg", "date": "20.01.2024 09:39:42", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kalsiyum nelerde var; insan vücudunun %99'nu kalsiyum oluşturmaktadır. Kalsiyum kemik sağlığı için olmazsa olsa en önemli minerallerdir. Kalsiyum içeren besinler çocukluktan başlayarak iskelet yapısını sağlamlaşması ve bir ömür boyu güçlü kemikler sahip olmak için tüketilmesi gereklidir. Düzenli olarak yeterli miktarda kalsiyum tüketildiğinde çocukların güçlü ve sağlam iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olur. Yetişkin insanlarda ise yaşa bağlı olarak meydana gelen kemik rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali düşer. Yaş ilerledikçe doğal olarak kemikler zamanla deforme olur ve zayıflar. Eğer vücutta kalsiyum yetersizliği varsa bu aşama daha hızlı işler ve yaşlılık döneminde kemikler daha çabuk zayıflar. Yaşlılıkta ciddi olarak eklem ve kemik hastalıklarına sebep olur. Kalsiyum vücuttaki yalnızca kemikleri korumakla sınırlı değildir. Vücuda enerji sağlar. Vücutta bulunan en önemli organ olan kalp içinde yeterli düzeyde kalsiyum bulunması lazımdır. Vücuttaki kasların büyümesi, sağlığı için, sinir siteminin düzenli şekilde çalışmasına devam etmesi için, kan sağlığını korunması için bünyede kalsiyum mineralinin yeterli düzeyde bulunması gereklidir.

Kalsiyumun bulunduğu besinler

Yeşillikler: Kalsiyum eksiliğini gidermek için yeşil sebzeleri tüketilmesinde fayda vardır. 100 gramlık yeşil sebzelerde 120 miligram kalsiyum bulunmaktadır. Bunun dışında kalsiyumu roka %6'ı, şalgam %10'u, karalahana ise %5'i oluşturmaktadır.

Düşük yağlı süt ve yoğurt: Aslına bakarsanız yetişkinler belli bir yaştan sonra süt tüketimini bırakırlar. Süt tüketimi yaşlılık zamanında kemik hastalıklarına yakalanmayı engellemektedir. Günlük 100 gramlık süt veya yoğurt ürünü yaklaşık olarak 125 miligram kalsiyumu içinde barındırmaktadır. Yağsız yoğurt ise yaklaşık olarak %45'ni kalsiyum barındırmaktadır.

Yağsız peynir: Çocukların sağlığı ve kemik gelişimi için yaygın olarak süt ürünleri tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi yüksek miktar içerisinde kalsiyum barındırırlar. Tahminen 100 gramlık yağsız peynir yaklaşık 961 miligram kalsiyum deposu olmaktadır.

Lahana: 100 gramlık lahana yaklaşık olarak 105 miligram kalsiyum bulundurur. Lahana yaprakları ise %5'i kalsiyumdur.

Bamya: 100 gramlık tüketilecek olan bamyada 77 miligram kalsiyum bulunur.

Yeşil fasulye: 100 gramlık haşlanmış olan fasulyede 37 miligram, suda haşlanmış olan yeşil fasulyede tahminen 44 kalori içermektedir.

Soya ürünleri: Soya ürünleri süt ile karıştırılarak tüketildiğinde D ve A vitamini ihtiyacını da karşılar. 100 gram tüketilen soya ürünü 350 miligram kalsiyum ihtiyacını karşılamaktadır.

Brokoli: Tüketilen 100 gramlık brokoli içerisinde 47 miligram kalsiyum bulunmaktadır. Suda haşlanan brokolide ise 54 kalori içerir.

Badem: 100 gramlık bademde 264 miligram kalsiyum bulunur. Ayrıca magnezyum, manganez ve E vitamini açısından oldukça zengindir.

Tofu: Bizim ülkemizde çok kullanılmasa da Asya mutfaklarında oldukça yaygındır. Tofu 100 gramında 372 miligram kalsiyum yani günlük alınması gereken kalsiyumun %37'sini karşılamaktadır.

Balık konservesi: Tüketilen 100 gramlık balık konservesi yaklaşık olarak 383 miligram kalsiyum bulundurmaktadır. Somon %8, hamsi ise %4'luk bir kısmı kalsiyum içermektedir.

Diğer kalsiyum içeren besinler: Kalsiyum nelerde var diye düşündüğünüzde diğer bulunan besinler ise Gözleme, dondurma, tavuk, yumurta, mercimek, balık türleri, pirinç, makarna, patates, elma, kayısı, muz, havuç, üzüm, kuru yemişler, domates, tofu, deniz ürünleridir.
" } ] }