{ "title": "Kalsiyum Oksalat", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-oksalat.jpg", "date": "19.01.2024 16:01:07", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kalsiyum oksalat, vücutta idrar yolları böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Bu taşların yaklaşık %60-75 kadarı kalsiyum oksalat içeriğine sahiptir. Bunun en önemli sebebi idrarla fazla miktarda kalsiyum atılması yüzündendir. Kanda bulunan fazla miktardaki kalsiyum böbreklerde temizlenir, idrarla atılır. Bu şekilde idrardan kalsiyum atılması, vücutta sitratın azalmasına, oksalatın artması, idrarın azalması ile idrar birikimi taş oluşmasına uygun ortam hazırlar. Genellikle kalsiyum oksalat şeklinde görülür. Bağırsaklarda kalsiyum emiliminin artması, paratiroit hormon düzeyinin artması, böbrekte kalsiyum kaçağının olması idrardaki kalsiyumu arttırmaktadır.

Günümüze kadar hastalarda kalsiyum alımını kısıtlanarak tedavi uygulanmaktaydı. Ancak günümüzde kalsiyum alımı normal düzeylere çekilmiştir. Çünkü yapılan çalışmalarda yüksek miktarda kalsiyum alanlarda oluşan taş oluşumunun, düşük oranda kalsiyum alan kişilere göre önemli oranda azaldığı belirlenmiştir. Kemik dansitesi azalan hastalarda da kalsiyum alımı azaltıldığında kemik kırıkları ortaya çıkabilir. Ayrıca alınan kalsiyumun kısıtlanması taş oluşumunu arttıran bir etkendir. Kişilerde yüksek oranda sodyum alımının olması da idrarda kalsiyum atılımının artmasına yol açar.

Kalsiyum oksalat taşı tedavisi nasıl yapılır?

Bu tedavi sırasında hastalara uygulanan diyette oksalat bakımından zengin olan besinler listeden çıkarılır. İlaç tedavisiyle birlikte idrarın asidik olmasına neden olan yumurta, et, tahıllar, tavuk, kırmızı mürdüm eriği, balık gibi besinler diyet menüsüne alınmalıdır.

Kalsiyum oksalat içeriği olan besinlerden uzak kalınması gerekir. Ancak sağlık açısından önemli olan, oksalat içeriği olan domates gibi besinlerde tüketilmelidir. Fakat tüketilmesi elzem olmayan çay, kahve, kabuklu kuruyemişler, çilek, kakao, ıspanak gibi besinlerin tüketiminde kaçınılmalıdır. Buğday içeren çavdar ve kepekli ekmeklerde az tüketilmelidir.
" } ] }