{ "title": "Kalsiyum Oksit", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-oksit.jpg", "date": "21.01.2024 10:54:55", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kalsiyum oksit, (CaO) ya da sönmemiş kireç oldukça geniş bir kullanım sahası yer alan bir tür kimyevi bileşiktir. Beyaz rengi, aşındırıcı ve alkalik bir katıdır. Sanayide kireç taşlarını fazla sıcaklıklarda eriterek karbondioksidin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Suyla tepkiye girerse oksitlenir ve kalsiyum hidroksidi oluşturur. Yöntemi CaO ve iyonik ilişkili bir bileşiktir.

Sönmemiş kireç (Kalsiyum oksit)

Yüksek kalifiye kireç taşını, naturel rezervden üreten, kimyevi ve fizyolojik nitelikleri karşılayan Kimtaş, yayvan çaplı endüstriyel uygulamalar amaçlı performanslı, az maliyetli, çevre dostu olma gibi özellikleri ve avantajlar imkânı sunan sönmemiş kireç ürünlerini tedarik eder. Sönmemiş kireç mahsulleri içinde, dik kalsiyumlu kireç taşı ve dolomitik sönmemiş kireç mahsulleri yer almaktadır.

Kalsiyum oranı sönmemiş kireç

%98'in üstünde kalsiyum karbonat içerir kireç taşından üretilmektedir. Dolomitik sönmemiş kireç hem bir kalsiyum hem bir de magnezyum karbonatların karışımını içerir kireç taşından üretilmektedir. Hem kalsiyumu fazla sönmemiş kireç hem de dolomitik sönmemiş kireç, 900 dereceye denli ısıtılabilen fırınlar içinde, kireç taşının ısıtılmasıyla elde edilmektedir. Bu müddetçe kalsinasyon zamanı ismi verilmektedir. Sönmemiş kireç katkılarla ya da diğer malzemelerle karışabilmesi amaçlı öğütülerek toz haline getirilir. Birtakım katkı maddelerinin kimyevi içeriğinden ötürü, sönmemiş kireç, sıvı/akışkan duruma gelir. Sıvılaşmış sönmemiş kireç, optimum akışkanlığın ele geçirilmesi ve tıkanıklığın önlenmesi amacıyla özel materyal transfer sistemleri ile tüketimi idealdir. Sönmemiş kirecin su ile söndürülmesiyle sönmüş kireç (Kalsiyum hidroksit) elde edilir. Sönmüş kireç, akışkan ve toz formda bulunan, birçok etki amaçlı kullanılabilen kolay ve randımanlı bir üründür. Bu işlem söndürme amaçla da adlandırılır. Kalsiyum oksit (CaO) ya da sönmemiş kireç yayvan bir kullanım sahası yer alan bir tür kimyevi bileşiktir. Beyaz rengi olan, aşındırıcı ve alkalik bir katıdır. Sanayide kireç taşlarını dik sıcaklıklarda eriterek karbondioksidin uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Suyla tepkiye girerse oksitlenir ve kalsiyum hidroksid oluşur.

Sönmemiş kireç (Kalsiyum oksit) aşağıdaki endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır

Demir & Sert Endüstri, baca gazı arıtımı, inşaat sektörü, su arıtımı, kimyevi işlemler, yeraltı madeni sektörü, kâğıt, kâğıt hamuru ve PCC, atık su ve arıtma çamurları Islahı ve cam yapımı.

Kireç asit mi baz mı?

Kireç taşının çeşitli derecelerde pişirilmesiyle ele geçirilen, suyla karıştırılırsa çeşidine yönelik havada ya da suda katılaşma gösteren beyaz renkte organik olmayan asallı bir bağlayıcıdır. Çok eskiyen dönemlerden bu yana malum bağlayıcı maddeler içerisindedir. Kirecin ham maddesi bulunan kalker ya da kireç taşı, genelde kalsiyum karbonattan CaCO3 meydana gelir. Kireç en az %90 oranında CaCO3 içerir kireç taşının özel kireç fırınlarında tahmini 900 - 1000 derecenin üstünde kalsinasyonuyla kalsiyum okside dönüşmesiyle elde edilmektedir. Ticari ismi ile kalsiyum oksit sönmemiş kireçtir. Kalsiyum oksit şayet suyla tepkiye sokulursa kalsiyum hidroksite ya da sönmüş kirece dönüşmektedir. Kirecin asit mi baz mı meydana geldiği ile ilgili söylenebilecek şey, kalsiyum hidroksit haliyle bunun güçlü bazlar kategorisinde olduğudur. Kalsiyum hidroksit Ca (OH)2 güçlü bazdır.
" } ] }