{ "title": "Kalsiyum Propiyonat", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum-propiyonat(1).jpg", "date": "20.01.2024 12:07:16", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kalsiyum propiyonat, maddesi unlu mamüllerde ve ekmeklerde gıda koruyucusu olarak yaygın bir şekilde kullanımı sağlanmaktadır. Kalsiyum propiyonat maddesi bu ürünlerde küflenmeyi, maya ve diğer mikroorganizmaların gelişip çoğalmalarını önlemek için oldukça etkili bir maddedir. Kalsiyum propiyonat maddsi kalsiyum hidroksidin propiyonik asit maddesiyle tepkimesi sonucunda oluşan organik olan bir tuzdur. Kalsiyum propiyonat kimyasal formülü Ca (OOCCH2 CH3)2 kalsiyum propiyonat hem kristal hem de toz olarak üretimi sağlanır. Kalsiyum propiyonat maddesi suda kolayca çözünme sağlar, alkolde de çok az çözünme sağlar. Kalsiyum propiyonat madde, bazı gıdalarda doğal olarak bulunur ve bu gıdalarda koruyucu olarak etki sağlar. Örnek olarak bazı peynir çeşitlerinde yüksek miktarda doğal kalsiyum propiyonat bulunur. Yapılan çalışmalar da gıda sektöründe kullanılan en güvenilir gıda maddesi katkı maddelerinden biri kalsiyum propiyonat maddesi olduğunu gösterir. Amerika gıda örgütü ve ilaç örgütü, kalsiyum propiyonat maddesinin gıdada kullanımı için limit belirtmemiştir. Kalsiyum propiyonat maddesi, unlu ürünlerde küf önleyici ve koruyucu olarak yaygın bir şekilde kullanımı sağlanır bunun yanı sıra çikolatalı ürünlerde, işlenmiş peynirlerde ve meyvelerde koruyucu olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında tütün endüstrisinde kalsiyum propiyonat bazı ürünlerde kullanılmaktadır. Kalsiyum propiyonat maddesi bütün dini gruplar tarafından tüketilmesinde sakınca olmaz ve yan etkisi bulunmayan bir gıda katkı maddesi olmaktadır.

Kalsiyum Propiyonat Maddesi Ekmekte Kullanılması

Ekmek çeşitleri içerisinde ve unlu mamullerin içerisinde en yaygın kullanılmakta olan koruyucu madde kalsiyum propiyonat maddesidir. Kalsiyum propiyonat maddesi, ürüne hamur hazırlama aşamasında katılmakta kullanılan konsantrasyon maddeleri özelliklerine göre ve amaçlanan depolama süresine bağlı olarak değişim gösterir. Genel olarak kullanılan dozlar, un ağırlığı olarak %0,1 olarak ve %de 0,3 arasında değişir. Yani 50 kiloluk bir çuval una 50 gram ile 150 gram arasında kalsiyum propiyonat maddesi eklenmesi, ürünü korur, raf ömrünün artmasını sağlar.
" } ] }