{ "title": "Kalsiyum", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kalsiyum.jpg", "date": "19.01.2024 07:50:51", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Kalsiyum, Kalsiyum herkesin bildiği gibi kemik ve dişlerin yapısının oluşumunda, kemiklerin ve dişlerin zarar gördüğü durumlarda iyileşmesine yardımcı olan temel bir gereksinim maddesi olan mineraldir. Kemik erimesinin azaltılmasında oldukça fayda sağlamaktadır. Bu temel mineral aynı zamanda, kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur, kan pıhtılaşmasının önlenmesine yardımcı olur, kas büyümesinin engellenmesine yardımcı olur, sinir ataklarının önlenmesine yardımcı olur, kanserin önlenmesine ve enerji üretiminde oldukça etkili olmaktadır. Vücutta yağ parçalanmasına yardımcı olan bu besin kaynağı erken kalp hastalıkları belirme riskini de azaltmaktadır. Kalsiyum, magnezyumla beraber kullanımında birbirini tamamlayarak mükemmel bir ikili oluşturmaktadır. Örnek verecek olursak eğer kalsiyum kasların erilmesini sağlarken magnezyum kasları gevşetici etki oluşturur. İnsan vücudu açısından kalsiyumun önemi, özellikle kemik oluşumunda ve diş sağlığı açısından almış olduğu görevleri sebebiyle aşırı derecede fazladır. Bu nedenden dolayıdır ki insan vücudunda kalsiyum oranı %99'u kemiklerde bulunur ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun, kas büyümesinde ve kasların gerginliğinde, enerji üretiminde, kanın pıhtılaşmasında, sinir iletiminde ve kalbin düzenli bir şekilde çalışmasında önemli görevleri olmaktadır. Gebelik ve doğumdan sonra süt yapımında da oldukça etkili olan rolü vardır. Ayrıca kanser tedavisinde ve kalp hastalıklarının riskinin azaltılmasında kullanımı önerilir.

Kalsiyum maddesi vücudun hemen hemen bütün işlevlerinde iyonize olan bir durumda yani kanda çözünmüş olarak gerçekleşen tepkimelerde fayda sağlayan, kasların kasılma işlevlerinde fayda sağlayan, kanın pıhtılaşmasının gerçekleşmesinde ya da kompakt olarak kemiklerin ve dişlerin yapısında önemli roller alan yaşamsal bir madde olarak bilinir. Her kişinin günlük olarak belli miktarlarda kalsiyum maddesi alması gerekmektedir. Fakat özellikle kemik yapımının hızlı olarak devam ettiği ergenlik dönemi içerisinde, bebeğin rahim içerisinde gelişmekte olduğu hamilelik döneminde, bebeğin annesini emmesiyle büyüdüğü emzirme zamanında ve kemik yapısının nispeten hızlı bir şekilde erimesinde bu risklerin artış gösterdiği bayanların menopoz dönemi içerisinde bedenin kalsiyum dengesinin korunmasında bir hayli önem taşımaktadır.

Kalsiyum Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudu açısından kalsiyumun önemi bir hayli fazla olmaktadır. Özellikle kemik oluşumu ve diş sağlığı açısından almış oluşturduğu etkilerden dolayı kalsiyumun kemik gelişiminde etkisi çok fazladır. Bu nedenden dolayı insan vücudundaki kalsiyumun en fazla kemiklerde ve dişlerde bulunur. Kalsiyumun kas büyümesinde ve kasların gerginliğinde, enerji üretiminde, kanın pıhtılaşmasında kanser hastalığının yok edilmesinde ya da kanser hastalığının risklerinin azaltılmasında oldukça fazla etkisi olmaktadır.

Kalsiyum Eksikliği

Vücutta kalsiyum eksikliği olduğunda, başta kemiklerin ve dişlerin zayıflaması sonucunda raşitizm yani kemik erimesi ve diş çürümesi gibi sorunlar meydana gelir. Saç ve tırnaklarda kırılmalar oluşabilir. Bunların yanı sıra eklem ağrıları oluşur, kas krampları belirir, egzama rahatsızlığı belirtileri ortaya çıkar, kalp çarpıntısı hızı yükselir, yüksek tansiyon açığı ortaya çıkar, sinirlilik durumu artış gösterir, uykusuzluk problemi ve depresyona neden olabilmektedir. Gebelikte ve yeni doğan bebeklerde kalsiyum ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Bu nedenden dolayı, özellikle gebelikte ve bebeklerde kalsiyum ihtiyacını karşılamaya özen göstermek gerekir ve kalsiyum eksikliği sonucunda oluşabilecek gelişim bozukluklarının önüne geçmek gerekir.

Kalsiyum hangi yiyeceklerde bulunur?

Maden sularında kalsiyum oranı yüksektir, bademde kalsiyum oranı yüksektir, brokolide kalsiyum oranı yüksektir, tereyağında kalsiyum oranı yüksektir, lahanada kalsiyum oranı yüksektir, keçi boynuzunda kalsiyum oranı yüksektir, karahindiba çiçeğinde kalsiyum oranı yüksektir, yeşil yapraklı sebzelerde kalsiyum oranı yüksektir, keçi sütünde kalsiyum oranı yüksektir, incirde kalsiyum oranı yüksektir, süt ve süt ürünlerinde kalsiyum oranı yüksektir, somon balığında kalsiyum oranı yüksektir, sardunya balığında kalsiyum oranı yüksektir, deniz tuzunda kalsiyum oranı yüksektir, deniz ürünlerinde kalsiyum oranı yüksektir, susam tohumlarında kalsiyum oranı yüksektir, şalgam yeşilliğinde kalsiyum oranı yüksektir, böğürtlen yaprağında kalsiyum oranı yüksektir, kuşburnunda kalsiyum oranı yüksektir, yeşil nanede kalsiyum oranı yüksektir, yulaf tohumunda kalsiyum oranı oldukça yüksek olmaktadır.
" } ] }