{ "title": "Kanda Kalsiyum", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/kanda-kalsiyum-5354.jpg", "date": "19.01.2024 10:24:29", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Kanda kalsiyum, oranı insan vücudu için büyük hayati öneme sahiptir ve vücudumuzda bulunan en fazla mineral çeşidi kalsiyumdur. Kalsiyumun organlarımızı muhafaza eden, kaslarımızın hareketliliğini sağlayan iskelet sistemimizin ana yapısını oluşturan kemik sağlığı açısından büyük önemi vardır. İnsan vücudunda kalsiyum iki şekilde yer almaktadır. Bunlardan birincisi kemik sağlığı açısından ihtiyaç duyulan ve çözülemeyen kalsiyum tuzu formatındadır. Diğeri ise insan vücudunda bulunan kan içinde çözülerek eriyen kalsiyumdur. Aslında kemikte bulunan kalsiyum insan vücudu için ihtiyaç duyulan kandaki kalsiyum miktarını belirler. Kandaki kalsiyuma ise hücre sağlığı açısından büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle de kandaki kalsiyum oranın dengesinin sağlanması gerekmektedir. Normal sağlıklı bir insanın vücudunda bulunan kalsiyumun sadece yüzde 1'lik kısmı kanda yer almaktadır. Kalan kısmı ise diş ve kemikte bulunur. Kandaki kalsiyum oranın fazla olduğu durumlarda genellikle hiperk alsemi olarak adlandırılan durum oluşur.

Yeterli miktarda kalsiyum alınması için dengeli ve bu açıdan zengin besinlerle beslenmek gerekmektedir Özellikle ilerleyen yaşlarda kemik sağlığı ve diş sağlığı ile ilgili problemlerle karşılaşmamak için çocukluk çağından itibaren süt ve süt ürünlerinin tüketimine önem verilmelidir. Anne adayları için durumun hassasiyetle ele alınmasında fayda bulunmaktadır. Eğer kandaki kalsiyum seviyesi korunamaz ise ve bebek yeterince kalsiyum alamazsa bu ihtiyacını zamanla annenin kemik ve dişlerinden karşılamaya başlar.

Kanda kalsiyum oranının yüksek çıkmasının temel nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Kanda kalsiyum oranının yüksek olduğu durumlarda hastaların yakındığı en büyük şikâyetler çok sık idrara gitme, bulantı, kusma, zamanla böbreklerde taş oluşması, aşırı halsizlik ve beraberinde kemiklerde ağrıdır. Bu gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için kanda kalsiyum fazlalığına neden olan sağlık sorunlarına çözüm bulunması gerekmektedir. Ayrıca günlük alınması gereken kalsiyum miktarına da dikkat edilmelidir. Bu oran yetişkin bir birey için ortalama olarak 1500 mg. Civarında olmalıdır.
" } ] }