{ "title": "Vücutta Kalsiyum Eksikliği", "image": "https://www.kalsiyum.gen.tr/images/vucutta-kalsiyum-eksikligi-6748.jpg", "date": "21.01.2024 06:39:39", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Vücutta kalsiyum eksikliği, İnsan vücudunda en çok kalsiyum kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır. Bu mineralinin vücuttaki görevi ise diş ve kemik yapısını korumaktır. Ayrıca sinir hücreleri arasında iletişim sağlar, kasların kasılmasını ve gevşeme hareketlerini sağlar, vücuttaki kanın normal şekilde pıhtılaşmasını sağlar, bazı hormonların üretimini sağlar ve kalp atışlarını düzenler. Yeteri kadar kalsiyum alımı kemik gelişiminin sürdüğü için çocukluk dönemi de olsa özellikle kemik sağlığının korumak amaçlı her yaşta kalsiyum alınması gerekli olan bir mineraldir.

Vücutta kalsiyum eksikliği olduğu zaman ilk önce kemik ve dişlerde zayıflamalar meydana gelir. Bu da raşitizm hastalığına yani kemik erimesine sebep olur Dişlerde ise kalsiyum eksikliğinden dolayı çürümeler oluşur. Tırnak ve saçlarda kırılmalar olur. Ayrıca kas krampları, eklem ağrıları, yüksek tansiyon açığı, uykusuzluk sorunu, sinirlilik sorunu artar ve depresyona sebep olmaktadır. Gebelikte ve yeni doğan bebek için kalsiyum ihtiyacı çok fazladır. Bu sebepten kaynaklı olarak da hamilelik döneminde ve bebeklerde kalsiyuma olan ihtiyacını karşılamak zorundadırlar. Çünkü kalsiyum eksikliğinden kaynaklı oluşabilecek olan gelişim bozukluklarının meydana çıkmasını engellenmelidir.

Vücutta kalsiyum eksikliği belirtileri nelerdir?

Özellikle kalsiyum eksikliği ile ilgi önemli bir konuya değinirsek; kısa dönemli oluşan kalsiyum eksikliği bir belirti göstermemektedir. Kalsiyum ölçümü yapılmadan da bu eksikliğin belirlenmesi oldukça zordur. Bunun nedeni vücut ihtiyacı olan kalsiyumu bir süre kemikten karşılayacaktır. Ama kalsiyum eksikliği uzun süre devam ederse vücudun kemiklerden sağlamış olduğu kalsiyum yüzünden kemiklerin zayıflamasına ve yoğunluğunun azalmasına sebep olacaktır. Bu durumun sonunda osteoporoz ve kemik kırığı gibi sorunlar ortaya çıkar. Vücutta kalsiyum eksikliği ilerlemesinin belirtileri;
Vücuttaki kalsiyum eksikliği neden olur?

Genellikle yetersiz beslenmeden kaynaklıdır. Günlük beslenme programımıza kalsiyum açısından bol olan besinler eklenir ise kalsiyumu normal değerlere çıkarır. İlerleyen yaştan kaynaklı olarak kemiklerde zayıflamalar ve yoğunluğunda azalmalar olur. Bu durumda kalsiyum ihtiyacı oluştuğu için bu yaşlarda doktorunuza danışarak kalsiyum takviyesi kullanarak kemik zayıflamasından kaynaklı sorunları önlenmesini sağlanmış olunur. Kalsiyum eksikliği yalnızca beslenme ve yaş ile sınırlı kalmamaktadır. Vücudun kalsiyum mineralini kullanmasına neden oluşturan durumlarda buna sebep olabilir.

Vücuttaki kalsiyum eksikliği riskini arttıran durumlar

D vitamini eksikliği: Kalsiyum mineralinin vücut tarafından kullanılmasında önemli rolü vardır. Vücuttaki D vitamini eksikliği oluşması arkasından kalsiyum eksikliği riskini de arttırmaktadır. Bazı gıdalar ile D vitamini sağlanabilir ama en önemli D vitamini güneş ışığı olmaktadır.

Menopoz sonrası dönem: Vücutta kalsiyum eksikliği özellikle bayanlarda menopoz sonrası kemik kayıpları artmaktadır. Bununla beraber olarak da vücudun gıda yardımıyla almış olduğu kalsiyumu işleme yeteneğinde de azalmalar oluşur. Bu durumu yavaşlatmak ve kemik kaybını azaltmak için doktor tavsiyesiyle kalsiyum takviyesi almak yaralı olacaktır.
" } ] }