Kalsiyum Ca
Kalsiyum Ca elementinin kısaltmasıdır. Vücutta başlıca kemikler olmak üzere birçok dokuda fazla miktarda bulunan bir elementtir kalsiyum ca. Vücutta birçok görevi bulunmaktadır. Kemik ve dişlerin yapısında oldukça fazladır. Kasların kasılması, sinir iletimi ve kan pıhtılaşma oluşumlarında görev almaktadır.
Kalsiyum ca dokularda kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerinin ve fosforun da yeterince bulunması gereklidir.
Kalsiyum ca kasların kasılıp gevşemesinde, kalbin düzenli olarak çalışmasında çok önemli rolü bulunmaktadır.
Günlük vücuda alınması gereken kalsiyum ca miktarı 1000-1200 mg'dır. Çocuklukta, hamilelikte ve yaşlılıkta bu değer yükselmekte olup yaklaşık 1500 mg'dır. İnsan vücudunun %2'si kalsiyum ca meydana gelir ve bu kalsiyumun %99'u kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır.
Kalsiyum ca vücuda yeterli olarak alınmadığında ya da bağırsaklarda emilimi tam olarak yapılamadığında raşitizm, dişlerde çürüme, saçlarda ve tırnaklarda kırılma, sinir sisteminde sorunlar, uykusuzluk, kalp çarpıntısı, eklem ve kas ağrıları, osteoporoz ve depresyon meydana gelmektedir.
Kalsiyum ca çok fazla alındığında ise böbrek taşı ve kireçlenmesi, kemiklerde kireçlenme ve kas güçsüzlüğü gibi hastalıklar görülebilmektedir.
Piyasadaki kalsiyum ca takviyelerinin hepsi genellikle kalsiyum karbonat formundadır. Genelde mide asidine gereksinim duyar, bu nedenle gıda olarak vücuda alınması ve tüketilmesi daha uygun olacaktır.
En iyi kalsiyum ca kaynağı besinlerde süt ve süt ürünleridir.
Kalsiyum ca emilimini azaltan faktörler nelerdir?- D vitamininin vücutta yetersiz olması,
- Fazla miktarda çinko ve alüminyum alımı,
- Östrojen hormonunda azalma ya da durması,
- Çok fazla sigara, çay, kahve, asitli içecekler ve alkol kullanmak,
- Vücuda alınan gıdaların lif yüzdesinin yüksek olması kalsiyum ca emilimini azaltan faktörlerdir.
Kalsiyum ca emilimini arttıran faktörler nelerdir?- Kalsiyum ca vücuda takviye olarak almak gerekiyorsa; içeriğinde A, D, Mg, Mn, K, C vitaminlerinin de olmasına dikkat edilmelidir.
- Brokoli, tahıllar, Brüksel lahanası kalsiyum ca kemiklere bağlanmasının artırıcı özelliğe sahiptir.
- Sütteki laktoz ve az miktardaki D vitamini, kalsiyum ca emilim oranı daha yüksektir.
- D vitaminin vücutta önemli ölçüde olması.
- Besinlerdeki kalsiyum ca, fosfor dengesinin uygunluğu kalsiyum ca emilimini arttıran faktörlerdir.
Kalsiyum ca kullanım alanları
Kalsiyum ca en çok reçete ile verilen vitamin özelliğine sahiptir. Osteoporoz, hamilelik, menopoz, emzirme dönemlerinde, diş hastalıklarında, adale kramplarında, kalp kasılmalarında ve ritim bozukluklarında reçete ile kalsiyum ca tabletleri verilmektedir. - Süt ve süt ürünlerinin üretiminde, hammaddeyi standartlaştırmak için kalsiyum ca takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca ısıl işlemlerle yitirilen kalsiyumu ca gidermek amacı ile kalsiyum ca takviyesi yapılmaktadır.
- Tarladaki toprağın yetersiz kalsiyum ca varsa bu topraktan azot alımını engeller ve topraktan alınan besinlerde leke, benek, çürük gibi oluşumlar gözlenmektedir. Toprağa kalsiyum ca takviyesi yapmak amacı ile zirai ilaçlarda kalsiyum ca kullanılmaktadır.
23.01.2024 03:59:04
Kalsiyum Ca ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|