İdrarda Kalsiyum
25 Temmuz 2024

İdrarda Kalsiyum

İdrarda Kalsiyum:

Kalsiyum, vücutta özellikle kemik sağlığı açısından önemli bir mineraldir. Hem eksikliği hem de fazlalığı çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Kalsiyum kimyasal olarak "Ca" sembolü ile bilinir. Her yaş grubunun belirli miktarda kalsiyum alması gereklidir; aksi takdirde diş ve kemiklerde kalsiyum eksikliğine bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kalsiyumun bir diğer özelliği ise kana karışması ve doğrudan sindirilememesidir. Bu durum, böbrek rahatsızlıklarına bağlı olarak kalsiyumun idrarda bulunmasına neden olabilir. Özellikle böbrek taşı oluşumu gibi böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir.

İdrarda Kalsiyum Fazlalığının Atılması İçin Yapılması Gerekenler:

İdrarda kalsiyumun atılması için öncelikle gerekli tahliller yapılmalıdır. Bilinçsizce kalsiyumun vücuttan atılması, başka ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle ileri dönemlerde birçok kişinin rahatsızlığı olan kemik erimesi (osteoporoz) tedavisinde kullanılan ilaçların çoğunun ham maddesi kalsiyumdur. Kalsiyum ve D vitamini seviyesini artırmak için kullanılan ilaçlar, uzun süreli kullanımda idrar yolu rahatsızlıklarına neden olabilir. Sık sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun temel nedeni, kalsiyumun çözünmesinin zor olmasıdır. Kalsiyum vücutta birikir ve demir, çinko gibi maddelere dönüşebilir. Bu da böbrek ve mesaneleri tahriş eder. Bu nedenle kimyasal ilaçlar yerine doğal beslenme tercih edilmeli ve ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Vücutta aşırı miktarda kalsiyum bulunmamalıdır.

İdrarda Kalsiyum Fazlalığına Bağlı Hastalıklarda Tedavi Süreci:

Özellikle ileri yaşlarda, cinsiyet ayırt etmeksizin idrar yolu rahatsızlıklarının temelinde kalsiyum fazlalığı yer alabilir. Kemik erimesi rahatsızlıkları bulunan ve kalsiyum-D vitamini takviyesi için kimyasal ilaç kullananlarda yan etki olarak kalsiyum fazlalığı görülebilir. Yapılması gereken, fizik tedavi doktoru kontrolünde kemik taraması yaptırmak ve doktor kontrolünde kimyasal ilaç kullanımını azaltmaktır. Günümüzde bu tür ilaçların yan etkilerinden dolayı yılda 4 kez kullanılmak üzere kalsiyum enjeksiyonları tercih edilmektedir. Bu tür ilaçların yan etkileri daha az ve idrar yolu rahatsızlıklarına neden olmamaktadır. Ayrıca, dahiliye doktoru ile idrar problemleri için gerekli tedaviyi gerçekleştirebilirsiniz.

  • İdrarda kalsiyum tahlilleri düzenli yapılmalıdır.
  • Kimyasal ilaçlar yerine doğal beslenme tercih edilmelidir.
  • Fizik tedavi doktoru kontrolünde kemik taraması yapılmalıdır.
  • Yılda 4 kez kalsiyum enjeksiyonu tercih edilebilir.
  • Dahiliye doktoruyla idrar problemleri için tedavi süreci yürütülmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurhan

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kalsiyum seviyemi kontrol etmek için hangi tahlilleri yaptırmam gerekiyor? Ayrıca, doğal beslenme ile hangi gıdaları tüketmeliyim ki kalsiyum seviyemi dengede tutabileyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurhan, kalsiyum seviyenizi kontrol ettirmek için genellikle "Serum Kalsiyum Testi" ve "İyonize Kalsiyum Testi" yaptırmanız gerekmektedir. Bu testler, kanınızdaki kalsiyum seviyesini ölçer ve doktorunuza doğru teşhis koymada yardımcı olur.

Doğal beslenme ile kalsiyum seviyenizi dengede tutmak için süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir), yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kale), badem, somon ve sardalya gibi balıklar, susam ve chia tohumları gibi besinleri tüketebilirsiniz. Ayrıca, D vitamini alımınıza dikkat etmek de önemlidir, çünkü D vitamini kalsiyumun emilimini artırır. D vitamini için güneş ışığından faydalanabilir veya gerekli durumlarda takviye alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kanda Kalsiyum

Kanda Kalsiyum

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalsiyum Nelerde Var?

Kalsiyum Nelerde Var?

Kalsiyum Simgesi

Kalsiyum Simgesi

Solgar Kalsiyum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Solgar Kalsiyum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum Karbonat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum Karbonat Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri

Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri

Güncel

Alçı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Alçı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kalsiyum Oksalat Belirtileri ve Tedavisi

Kalsiyum Oksalat Belirtileri ve Tedavisi