Kalsiyum Testi Nasıl Yapılır?
11 Temmuz 2024

Kalsiyum Testi Nasıl Yapılır?

Kalsiyum Testi

Kalsiyum testi, kemikler, kalp, sinirler, böbrekler ve dişler ile ilgili hastalıkların tanısı, taranması ve izlenmesi için yapılan kan analizidir. Kan kalsiyumu, kemiklerde ne kadar kalsiyum bulunduğunu değil, kan dolaşımındaki kalsiyum miktarını gösterir.

Kalsiyum Testi Ne Zaman İstenir?

Genel bir tıbbi muayeneden geçildiğinde, tarama testinde sıklıkla kalsiyum miktarına bakılır. Tipik olarak bu test, kapsamlı metabolik panel ve temel metabolik panele sıklıkla dahil edilir. Bu son iki test genellikle hastanın başlangıç değerlendirmesi veya sağlık taramasının bir bölümü olarak kullanılır.

Aşağıdaki Rahatsızlıklardan Birini Geçiren Kimseden Doktor Kalsiyum Testini İsteyebilir:

  • Böbrek yetmezliğine ilerleyen böbrek hastalarında kalsiyum düşüklüğüne ait belirtiler varsa,
  • Çok yüksek kalsiyum belirtileri görüldüğünde; örneğin, bitkinlik, güçsüzlük, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, kabızlık, sık sık idrara gitme ve susuzluk hissinde artış gibi,
  • Düşük kalsiyum belirtileri görüldüğünde; örneğin, karın, kas krampları veya parmaklarda karıncalanmalar gibi,
  • Tiroit rahatsızlığı, bağırsak rahatsızlıkları, kanser veya beslenme bozuklukları gibi anormal kan kalsiyumuyla ilişkili başka rahatsızlıklar.

Kalsiyum Testi Sonucu Ne Anlama Gelir?

  • Normal kalsiyum: Metabolizmanızın normal olduğu ve uygun biçimde düzenlendiği anlamını taşır.
  • Yüksek kalsiyum (Hiperkalsemi): İyi huylu tümörler, kanser, hipertiroidizm, tüberküloz, uzun süreli hareketsizlik, aşırı miktarda D vitamini alınmış olması, böbrek nakli.
  • Düşük kalsiyum (Hipokalsemi): Kanda düşük protein ya da albümin düzeyi, yeteri kadar etkin olmayan paratiroid bezi, paratiroid hormon etkilerine karşı kalıtsal direnç, kalsiyum alımında aşırı yetersizlik, D vitamini düzeylerinde azalma, magnezyum yetersizliği, artmış fosfor düzeyi, pankreasın şiddetli iltihabı, böbrek yetmezliği, beslenme bozukluğu, alkolizm.

Kalsiyum testi, kan ve idrar ölçümleriyle kemiklerde ne kadar kalsiyum olduğunu söyleyemez. Bu amaçla "kemik yoğunluğu ölçümü" denilen bir radyolojik test kullanılmaktadır. Kritik hastalarda, ciddi komplikasyonlara müdahale edebilmek ve önleyebilmek için kalsiyum düzeyini bilmek çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sezgi

11 Temmuz 2024 Perşembe

Doktorum böbrek yetmezliği belirtileri gösterdiğimi söyledi ve kalsiyum testi yaptırmak istedi. Test sonucunda çok yüksek kalsiyum çıkarsa ne yapmam gerekecek?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sezgi, öncelikle geçmiş olsun. Kalsiyum seviyeniz yüksek çıkarsa, bu durumu doktorunuzla detaylıca konuşmanız önemlidir. Yüksek kalsiyum (hiperkalsemi) böbrek yetmezliğiyle ilişkili olabileceği gibi başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Doktorunuz size uygun tedavi planını belirleyecektir. Tedavi planında diyet değişiklikleri, ilaç tedavisi veya gerekirse daha ileri tetkikler yer alabilir. Bu süreçte doktorunuzun önerilerine uymak ve kontrollerinizi aksatmamak çok önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyum Ne İşe Yarar?

Kalsiyum Ne İşe Yarar?

Popüler İçerikler

Biberde Kalsiyum Eksikliği

Biberde Kalsiyum Eksikliği

Kalsiyum Nelerde Var?

Kalsiyum Nelerde Var?

Haber Bülteni

Güncel

Yumurtada Kalsiyum Var mı?

Yumurtada Kalsiyum Var mı?

Güncel

Kanda Kalsiyum

Kanda Kalsiyum