Kalsiyum Nelerde Var?
08 Temmuz 2024

Kalsiyum Nelerde Var?


Kalsiyum, insan vücudunun %99'unu oluşturan ve kemik sağlığı için olmazsa olmaz en önemli minerallerden biridir. Kalsiyum içeren besinler, çocukluktan başlayarak iskelet yapısının sağlamlaşması ve bir ömür boyu güçlü kemiklere sahip olmak için tüketilmelidir. Düzenli olarak yeterli miktarda kalsiyum tüketildiğinde, çocukların güçlü ve sağlam iskelet yapısının oluşmasına yardımcı olur. Yetişkinlerde ise yaşa bağlı olarak meydana gelen kemik rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali azalır. Yaş ilerledikçe, kemikler doğal olarak deforme olur ve zayıflar. Eğer vücutta kalsiyum yetersizliği varsa bu süreç daha hızlı işler ve yaşlılık döneminde kemikler daha çabuk zayıflar, ciddi eklem ve kemik hastalıklarına neden olur. Kalsiyum, vücuttaki yalnızca kemikleri korumakla sınırlı değildir. Vücuda enerji sağlar, kasların büyümesi ve sağlığı, sinir sisteminin düzenli çalışması ve kan sağlığının korunması için de yeterli düzeyde kalsiyum bulunması gereklidir.

Kalsiyumun Bulunduğu Besinler

Yeşillikler: Kalsiyum eksikliğini gidermek için yeşil sebzeleri tüketmenin faydası vardır. 100 gram yeşil sebzede 120 miligram kalsiyum bulunur. Bunun dışında, rokanın %6'sı, şalgamın %10'u, karalahananın ise %5'i kalsiyumdan oluşur.

Düşük Yağlı Süt ve Yoğurt: Aslında yetişkinler belli bir yaştan sonra süt tüketimini bırakırlar. Ancak süt tüketimi, yaşlılık döneminde kemik hastalıklarına yakalanmayı engellemektedir. Günlük 100 gram süt veya yoğurt ürünü yaklaşık olarak 125 miligram kalsiyum içerir. Yağsız yoğurt ise yaklaşık olarak %45 oranında kalsiyum barındırır.

Yağsız Peynir: Çocukların sağlığı ve kemik gelişimi için yaygın olarak süt ürünleri tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi, süt ürünlerinin yüksek miktarda kalsiyum içermesidir. Tahminen 100 gram yağsız peynir, yaklaşık 961 miligram kalsiyum deposudur.

Lahana: 100 gram lahana, yaklaşık olarak 105 miligram kalsiyum içerir. Lahana yapraklarının %5'i kalsiyumdur.

Bamya: 100 gram bamya, 77 miligram kalsiyum içerir.

Yeşil Fasulye: 100 gram haşlanmış yeşil fasulye, 37 miligram kalsiyum içerir. Suda haşlanmış yeşil fasulye ise yaklaşık 44 kalori içerir.

Soya Ürünleri: Soya ürünleri, süt ile karıştırılarak tüketildiğinde D ve A vitamini ihtiyacını da karşılar. 100 gram soya ürünü, 350 miligram kalsiyum sağlar.

Brokoli: 100 gram brokoli, 47 miligram kalsiyum içerir. Suda haşlanmış brokoli ise 54 kalori içerir.

Badem: 100 gram badem, 264 miligram kalsiyum içerir. Ayrıca magnezyum, manganez ve E vitamini açısından da oldukça zengindir.

Tofu: Ülkemizde çok yaygın olmasa da Asya mutfaklarında oldukça popülerdir. Tofu, 100 gramında 372 miligram kalsiyum içerir ve günlük kalsiyum ihtiyacının %37'sini karşılar.

Balık Konservesi: 100 gram balık konservesi, yaklaşık 383 miligram kalsiyum içerir. Somonun %8'i, hamsinin ise %4'ü kalsiyumdan oluşur.

Diğer Kalsiyum İçeren Besinler: Kalsiyum nelerde var diye düşündüğünüzde, diğer kalsiyum içeren besinler arasında gözleme, dondurma, tavuk, yumurta, mercimek, balık türleri, pirinç, makarna, patates, elma, kayısı, muz, havuç, üzüm, kuru yemişler, domates, tofu ve deniz ürünleri yer almaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İlginizi Çekebilir

Kanda Kalsiyum

Kanda Kalsiyum

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kalsiyum Eksikliği Belirtileri ve Tedavisi

Kalsiyum Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Kalsiyum Diyeti Tarifi ve Malzemeleri

Gebelikte Kalsiyum Kullanımı

Gebelikte Kalsiyum Kullanımı

Kalsiyum Oksit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Kalsiyum Oksit Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Kalsiyum Fosfat

Doğal Kalsiyum Fosfat

Güncel

Biberde Kalsiyum Eksikliği

Biberde Kalsiyum Eksikliği